Нови искри в отношенията между България и Македония. Реакция на българските депутати предизвика вчерашното изказване на македонският президент Стево Пендаровски, който поиска да бъде забранен достъпът на „един евродепутат и няколко други лица от България“ до Северна Македония. Предложението на Пендаровски е свързано с честванията на 4 февруари в Скопие, когато ще се отбележат 151 години от рождението на Гоце Делчев. 

Ковачевски: Инцидентът в Охрид цели да отклони вниманието от нашето европейско бъдеще

Побоят над Християн Пендиков в Охрид и изказването на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, който поиска забрана за влизане в страната да бъде наложена на един евродепутат и още лица от България, предизвикаха остра реакция в кулоарите на българския парламент.

Според ГЕРБ-СДС въпросът не касае само добросъседските отношения, а и европейското членство на Северна Македония и Албания.

Милков: България няма да отстъпи от защитата на нашата общност в РС Македония

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев коментира, че Северна Македония няма да влезе в Европейския съюз докато не гарантира правата на българските граждани там.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов настоя отново за вето за влизането на Северна Македония в евросъюза. По думите му от партията са предупреждавали, че ако се вдигне ветото безотговорно, под чужд натиск, ще имаме сериозен проблем.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов изтъкна, че страната ни има инструменти за натиск върху Република Северна Македония.

Съдът в Охрид поиска 30 дни арест за побойника на Пендиков

От БСП осъдиха побоя над Пендиков, като според Кристиан Вигенин не е криминален случай, а мотивацията за престъплението е породена от системното насаждане на омраза. Социалистите настояха за по-активен подход по отношение на Северна Македония.

От БСП призоваха властите в Северна Македония, както и водещи политици и партии, да са се въздържат от изявления и действия, които не водят до разрешаване на проблемите, а до неприемлива ескалация, която може в дългосрочен план да влоши диалога с България.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм