"Не оправдавам никакво насилие и винаги го осъждам и ще го осъждам, както ще осъждам и ще се противопоставям на всяка провокация, която идва отвътре или отвън, която накърнява чувствата на македонците и която събужда безпокойство между нашите граждани. За мен подобни провокации са недопустими", заяви днес министър-председателят на РС Македония Димитър Ковачевски в отговор на журналистически въпроси, свързани с инцидента от миналата седмица в Охрид. Той призова за спокойствие и разум, но и каза, че не трябва да бъдем наивни, защото според него това е класически пример за това как „по един наистина перфиден начин да се отклони вниманието от европейското ни бъдеще”.

Милков: България няма да отстъпи от защитата на нашата общност в РС Македония

Премиерът подчерта, че няма да допусне "отклоняване на държавата от европейския ѝ път" и затова ще настоява този проблем да бъде решен по най-бързия начин, защото страната трябва да продължи към ЕС.

„Най-важното е, че тези, които инициираха събитията от миналата седмица и предишните събития, не искат да видят Македония в ЕС”, добави Ковачевски. Той призова опозиционната ВМРО-ДПМНЕ да преосмисли поведението си, тъй като има много информация, че събитията, които са се случили миналия уикенд, както и други преди това, са свързани с нейни членове и симпатизанти.

Съдът в Охрид поиска 30 дни арест за побойника на Пендиков

„Съществуват две концепции: едната е тази за европейска Македония, а втората - концепцията за безсмисления национализъм, който напусна тази страна заедно с истинския си лидер”, каза премиерът.

Той изрази задоволство, че институциите са реагирали бързо на инцидента в Охрид и че МВР е успяло бързо да идентифицира нападателите и да постъпи в съответствие със закона.

Буяр Османи идва в България заради побоя в Охрид

„Вярвам, че целият случай ще бъде изяснен бързо и че прокуратурата, която е компетентна по него, ще действа в съответствие с докладите", каза Димитър Ковачевски. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм