„Съществуването на български клубове в страната не се оспорва, но те трябва да спазват закона за имената си“, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, предаде „Република“.

С приетите изменения в Закона за сдруженията и фондациите се забранява откриването на сдружения и фондации, чиито програми, цели, дейности и действия са насочени към насилствено разрушаване на конституционния ред на страната, към подбуждане и призоваване към военна агресия, както и при разпалване на национална, расова, религиозна омраза. 

Македонската прокуратура обвини председателя на българския клуб в Битоля в расизъм

Само преди дни срещу председателя на българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля в РС Македония Люпчо Георгиевски официално бе повдигнато обвинение в расизъм и ксенофобски прояви.

Георгиевски трябва да се "яви като обвиняем по това дело на 16-ти този месец" в прокуратурата в Битоля. В противен случай той ще бъде докаран принудително, пише в призовката на прокуратурата, която е изпратена в началото на декември.

Д-р М. Врабевски: В Европейския парламент трябва да бъдат изслушани българи от Северна Македония

Българският клуб "Иван Михайлов" бе създаден преди три години, но след неговото официално откриване през месец април тази година бе организирана институционална и медийна атака срещу ръководството и симпатизантите на клуба. Само десетина дни след откриването му входната врата бе подпалена, а извършителят Ламбе Алабаковски бе освободен.

Преди две седмици имаше стрелба с огнестрелно оръжие срещу другия български клуб, този път в Охрид - "Цар Борис Трети". Преди това на няколко пъти срещу клуба бяха хвърляни камъни. До момента няма нито задържани, нито официално разграничаване от страна на официалните власти от тези терористични действия срещу българските клубове.

Радев: Нападението срещу българския клуб в Охрид е недопустим вандалски акт

Припомняме, че миналата седмица в Брюксел е изпратен подробен доклад от страна на западни дипломати за случващото се през последните месеци в РСМ, а в най-скоро време се очаква еврокомисаря по разширяването на ЕС Оливер Валхеи да приеме представителите на българската общност в РСМ. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм