"Ясно е, че решението за две държави е единственият начин да се гарантира дългосрочната сигурност както на израелския, така и на палестинския народ". По този начин американският президент вижда бъдещето разрешаване на конфликта между Израел и „Хамас“.

"След края на войната не трябва да има нито прогонване на палестинците от Газа, нито повторна окупация, обсада или блокада на територията", пише Джо Байдън. Според него постигането на това решение изисква действия от израелците и палестинците, както и от Съединените щати. Тази работа трябва да започне сега, категоричен е американският президент.

В гост статия във „Вашингтон пост“ Джо Байдан изразява мнението си, че палестинският народ заслужава собствена държава и бъдеще, свободно от „Хамас“. „Кадрите от ивицата Газа и смъртта на хиляди цивилни, сред които и деца, разбиват сърцето ми“, посочва още американският президент. Той поставя за цел слагането на край на войната веднъж завинаги и прекъсването на порочния кръг на насилието.

„След като тази война приключи, гласовете на палестинския народ и техните стремежи трябва да бъдат в центъра на следкризисното управление в Газа“, допълва Байдан.

„Никога не бива да забравяме урока, който сме научавали многократно в нашата история: От големи трагедии и сътресения може да се постигне огромен напредък“, обобщава Байдън в статията.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху реагира резервирано на призивите на американския президент. Според него властите в Палестинската автономия „в сегашния ѝ вид“ не са в състояние да управляват Газа.

Палестинският президент Махмуд Абас пък призова Байдън да приложи натиск срещу Израел, за да спре операцията в Газа, която той определя като „геноцид“, както и нападенията на израелските сили на Западния бряг и в Йерусалим.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече Израел "държава на терора", малко след като се завърна от посещение в Германия.

"Човекът, който ръководи тази държава на терора, в момента е накарал израелския народ да вика и да се бунтува срещу него. Ето защо краят му е близо", заяви Ердоган, визирайки израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

Ердоган освен това каза, че западни правителства, включително Германия, са свързани с това, което той нарече "кръстоносна империалистическа структура", без да навлиза в повече подробности. "За съжаление, видях това по време на посещението си в петък", заяви Ердоган.

По време на визитата си в Германия той се срещна с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Олаф Шолц. Посещението му  в Берлин беше  първото от почти четири години.

Породилата полемика визита се състоя малко след острите словесни нападки на Ердоган срещу Израел във връзка с продължаващите бомбардировки на ивицата Газа. Въпреки че Ердоган осъди убийството на стотици израелски граждани, извършено от "Хамас" на 7 октомври, по-късно той определи въоръжената групировка като движение, борещо се за свобода.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм