Два верижни багера и един верижен булдозер са започнали да почистват коритото на река Стряма в участъка на село Трилистник, потвърди за Дарик радио Пловдив шефът на регионалния клон на "Напоителни системи" Костадин Чолаков.

По думите му, разчистването ще продължи по план - график, като няма да приключи само в рамките на населеното място. 

"В последните 6 месеца от "Напоителни системи" не сме спирали да работим по цялото корито на Стряма - от община Карлово до заустването в река Марица - там, където са най-невралгичните точки. След участъка в Трилистник няма да спрем и ще продължим цялостното почистване на реката", увери още управителят на "Напоителни системи" Пловдив.

Дарик вече ви информира, че дейностите по почистването на коритото ще бъдат извършени с техника и средства от държавното дружество, което по закон има ангажимент да поддържа коригираното корито в тази част на реката, но тъй като пловдивското подразделение не разполага с необходимата техника, за решаване на проблема ще бъдат прехвърлени машини от Стара Загора и Сливен. Това обясни в петък областният управител Ангел Стоев като подчерта още, че почистването ще се извършва на база предписанията и под контрола на Басейнова дирекция.

Близо 300 жители на Трилистник блокираха моста на Стряма, хората остават в протестна готовност, ако не бъдат изпълнени исканията им (СНИМКИ)

Припомням, че въпреки уверенията на властите, че от днес започват дейностите по почистването на река Стряма, вчера 300 жители на Трилистник, подкрепени и от хора от съседните села, излязоха на мирен протест и блокираха движението на моста на реката, заради страх от ново голямо наводнение. Жителите настояват, че за да се реши генерално проблемът, трябва да се разчисти цялото корито на реката - от устието, където се влива в Марица, до Клисура, за да се избегне затапване на водата в който и да било участък. Хората допълниха още, че дигите също трябва да е укрепят, защото на места липсват.

Проблемът с обраслото в гъста растителност корито на Стряма не е от сега.  Близо 10 години нито една отговорна институция не предприе мерки за цялостното разчистване на реката, която в последните години заприлича на гора.