Кметът Димитър Николов се срещна днес с министърът на културата Кръстю Кръстев. Двамата обсъдиха възможностите за развитие на подводната археология в морския град. Кметът сподели, че от тази учебна година Филиалът на Националната художествена академия в Бургас ще разкрие бакалавърска и магистърска програма по подводна археология, а Община Бургас има готовност да предостави бази за развитие на проучването на подводната археология в Черно море.

Това може да се осъществи съвместно с Министерството на културата, като институционален партньор в реализирането на проекта през националния Център за подводна археология, който е в Созопол. Така ще се даде възможност на морските общини да наблегнат на програми, свързани със създаване на капацитет за подводни проучвания в България, като един от лидерите в региона, свързани с изучаване на подводното наследство в Черно море.

Кметът Николов представи на министър Кръстев проекта на Община Бургас за изграждане на археологически студентски кампус на туристически комплекс „Акве Калиде“. Вече са водени разговори с 5 западни университети със специалност „Археология“, които са заявили желание да изпращат студентите си да провеждат стажове в археологически парк „Акве Калиде“, тъй като мястото е уникално поради наличието на цели пет исторически пласта от различни епохи – праисторическа, тракийска, римска, византийска и османска.

Идеята е там да бъде изградена многофункционална сграда за учебен археологически лагер, който да е база както за работещите на терен археолози, така и за студенти по археология от цял свят. Там ще бъдат поставени бунгала за студентите-археолози, които ще бъдат изцяло съобразени с околната среда. Интегрираният проект ще включва зелени технологии, съобразени с опазването на културното наследство и околната среда в региона.

Кметът и министър Кръстев разговаряха за необходимостта от създаване на териториални звена на Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ в регионите за планиране, чрез което ще се оптимизира съвместната работа по опазване на културното наследство.

По време на срещата се обсъди още възможността за засилване на партньорството между министерството на културата и местните власти при реализирането на културните политики в Бургас и в страната.

Министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна и с представителите на културните институти в община Бургас, с които обсъдиха бъдещите насоки за развитие на културните проекти и програми, както и подготовката на бюджета за 2024 г.

На срещите с министъра и кмета присъстваха още зам.-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев, Амелия Гешева – съветник на министъра на културата, зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева, главният архитект на Община Бургас Тихомир Райчев и Радовеста Стюърт – началник отдел „Туризъм“, директорите на Драматичен театър „Адриана Будевска“ Борислав Чакринов, Държавен куклен театър Христина Арсенова, Държавна опера – Бургас Александър Текелиев, Регионалният исторически музей Милен Николов и на Регионалната библиотека „П. К. Яворов“ Яна Кършийска.