„С 30% избирателна активност и с тази малка подкрепа, която имат политическите партии, да се претендира със 121 души да се управлява, е меко казано несериозно.

Това заяви в предаването „Кой Говори“ по Дарик политологът Атанас Радев. По думите му в тази ситуация се появява необходимост от нова коалиционна култура. 

Добра политическа култура, когато трябва да си говорим именно за постигане на съгласие. Това е много трудна задача за нашите политици през последните няколко години и според мен е единственият работещи модел. В случая трябва формиране на широка коалиция, която да води страната през кризите“, коментира Радев.

Дарик

Благослав Михайлов, създателят на платформата „Стража“, пък заяви, че цялата политическа култура у нас трябва да се промени.

„Всеки парламент е много различен, тоест коалициите се сменят постоянно. Няма партии, които винаги да са заедно. Това, което ние всъщност успяхме да изследваме от предишния парламент беше, че ГЕРБ в тази така наречена „некоалиция“ успяваха винаги да прокарват своите гласувания, много често зад гърба на своите коалиционни партньори. Тоест, че те намират много по-лесно подкрепа от парламента отколкото ПП-ДБ“

И двамата анализатори се обединиха около мнението, че са необходими сериозни компромиси и дебати, за да се управлява успешно и за да има правителство.

Подходът „Борисов“ с поставянето на ултиматуми, като например този за гласуването на Рая Назарян за председател на НС, според Радев, не работи.