Равносметката на ПП „Продължаваме промяната“?

За сектора на образованието осигурихме общо 700 млн. лв. повече, в това число и за достойни заплати на учителите. Реалният ръст на заплатите в образованието, културата и здравеопазването, изпреварва два пъти и половина по-бързо инфлацията. Това коментира водачът на листата на кандидатите за народни представители от ПП „Продължаваме промяната“ в Пловдив Асен Василев. Той припомни, че през последните три години, управлението е осигурило безплатни детски градини за всички деца, безплатен градски транспорт за децата до 14 години, а  от 2024 г. и безплатни учебници на учениците от 1 до 12 клас. Има повече средства за програми, свързани със спорта и изкуството в училищата. Общо 240 милиона лева са осигурени за строителство на нови детски градини, ясли и училища в цялата страна.

Министерският съвет внесе в парламента за обсъждане и законови промени, които да подобрят достъпа до висше образование, като го направят безплатно за студентите, уточни още Асен Василев.

Според него в помощ на младите семейства са и приетите мерки за данъчен кредит за работещи родители в размер на 600 лева на дете (за сравнение - през 2020 година той беше 60 лева), за по-доброто заплащане на педиатричната помощ, 20% повече средства за инвитро процедурите, 50% увеличение на еднократната помощ при раждане, еднократна помощ за децата от втори, трети и четвърти клас, както и увеличаването на обезщетението за майчинство през втората година от 380 лв. на 780 лв.

Асен Василев: Всеки лев, инвестиран в образование, се връща стократно

За първи път от 2014 година се отчита ръст на новородените в България, в сравнение с предходната година. 561 деца повече са родени през 2023, отколкото през 2022, а броят на заселилите се трайно в България е с 42 000 по-голям от броя на напусналите. Един средно голям град се е върнал обратно в страната, отбеляза Асен Василев.

Конкретно за Пловдив

С финансова подкрепа, осигурена от Министерството на културата през 2022 година и големия транш от специализирания фонд за подкрепа на общински проекти, започна дългоочакваният ремонт на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ (през 1851 г. тук се чества за първи път празникът на Светите братя Кирил и Методий). След 10 години забавяне и битка за финансиране, по време на кабинета „Денков“ успя да стартира и ремонтът на залата на Пловдивската филхармония. Целта е тя да се превърне в мултифункционална сцена за симфонични концерти и продукции на Държавна опера - Пловдив, заяви Асен Василев. Той призова пловдивчани да гласуват с бюлетина номер 14 за листата на ПП „Продължаваме промяната“ на предстоящите избори на 9 юни т.г.