Апелативният прокурор на София Радослав Димов призна, че в "професионалните среди" са чували името на убития вече Мартин Божанов-Нотариуса, но категорично отрече лично да го познава.

Нотариуса бил известен с това, че някога е работил при скандално известния Слави Крашевски, който през 2006 г. стана първият осъден нотариус, след като получи присъда за документна измама. Днес прокурор Димов се яви на изслушване в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по свое искане.

Името му се спомена покрай казуса с Нотариуса, след като гръцки бизнесмени, твърдящи, че са заплашвани от Божанов, обявиха, че чрез посредник прокурор Димов предложил да оправи проблемите им. „Не го познавам Божанов, знам че е измамник, имаше дела за имотни измами“, каза прокурор Димов. Той обясни, че не е чувал за прословутия SS клуб, стопанисван от Нотариуса, в който се твърди, че бил често посещаван от магистрати за упражняване на влияние в правосъдието. По време на изслушването пред съдебните кадровици Димов каза, че твърденията на гръцките граждани са неверни.

„Искам да бъде изчистено името ми. Това, което се твърди от гръцки бизнесмени, не е вярно. Страдам от болест, която не ми дава много живот и искам името ми да бъде изчистено. С никого не съм говорил“, каза прокурор Димов. И добави, че познава адвокатът на Нотариуса Велимир Атанасов от времето, когато е бил съдия в Софийския районен съд, но никога не е имал близки отношения с него.

Да бъде изслушан пред Прокурорската колегия във ВСС поиска и следователят Ясен Тодоров, който е и бивш член на предишния състав на Съвета и ексшеф на Националната следствена служба (НСлС). Той е настоял за изслушването си също, за да изчисти името си.

В края на миналата седмица във временната парламентарна комисия беше депозирана справка с имена на магистрати, за които се твърди, че са посещавали т.нар. клуб SS. Не е известно дали името на Ясен Тодоров фигурира вътре. Не е известен и авторът на справката.

Пред кадровиците днес Тодоров отрече да познава Нотариуса и определи като клеветнически и неверни твърденията, че посещавал клуба му. „Никога не съм комуникирал с него - пряко или чрез други лица, никога не съм имал негови телефонни номера, не знам къде са били неговите кантори и офиси. За съществуването на това лице разбрах от скандалния запис с участието на бизнес дамата Ивайла Бакалова. Не може властите да боравят с такива пасквили и да очернят репутации“, каза Тодоров.

Името на Нотариуса публично нашумя през 2021 г., когато в интервю на Антикорупционния фонд стана ясно, че Божанов и негови приближени са искали пари от манекенката Ивайла Бакалова, а в замяна обещали да съдействат за освобождаването от ареста на мъжа ѝ Веселин Денков.

Ясен Тодоров днес разясни, че Нотариуса не е бил страна, пострадал и обвиняем по дела, които е водил. „В дейността ми като инспектор не съм срещал неговото име, а чух за първи път за него от записа на Ивайла Бакалова от пролетта на 2021 г.", коментира той. И заключи, че истината е като мехурче въздух. „Дори да го пуснеш на дъното на Марианската падина, истината пак ще излезе наяве. Не съм ходил в този клуб, каза Тодоров.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм