Анонимен свидетел, разпитан по делото срещу бившата шефка на Агенция „Митници“ Петя Банкова, разказал, че бившият главен секретар Живко Коцев е бил гласен да смени вътрешния министър Калин Стоянов. Това стана ясно в четвъртък в Софийския апелативен съд, който разглежда мерките за неотклонение на Банкова и задържания с нея Стефан Димитров. Двамата са обвинени в участие в престъпна група за контрабанда и пране на пари. Привлечени под отговорност са и бащата на Стефан Димитров - Марин и Никола Николов-Паскал, който е в неизвестност. От вчера обвиняем по същото дело е и самият Живко Коцев, който остана на свобода срещу 20 000 лв гаранция.

Анонимният свидетел, разпитан по аферата с „Митниците“ обявил пред разследващите, че знаел за срещи, провеждани в дома на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков, на които се обсъждало как вътрешният министър Калин Стоянов трябва да бъде отстранен, за да седне в министерското кресло Живко Коцев. На заседанието, разбира се, не стана ясно кой е анонимният свидетел, но показанията му съвпадат с изявленията, дадени преди дни от Калин Стоянов пред медиите за провеждани „вечеринки“ в дома на Бойко Рашков, на които се кадрувало в МВР.

До обвиненията на Коцев се стигна, след като, след като контролирано изтекоха лични снимки в някои медии на обвиняемия Стефан Димитров и баща му Марин с Живко Коцев и Бойко Рашков в компанията на пачки с пари и пудел. Появиха се фотографии, на които се вижда как Коцев показва скъп часовник на китката си. По-късно бившият премиер Николай Денков оправда главния секретар на МВР, че е получил часовника като „подарък от приятели във връзка с личен празник“. Така след като първо подаде оставка, а после си я оттегли, накрая по предложение на служебния премиер Димитър Главчев прездентът Румен Радев уволни Живко Коцев от поста главен секретар на МВР.

В съда вчера стана ясно, че по разследването за контрабанда в „Митниците“ са разпитани цял набор полицейски началници. 

Сред тях са вътрешният министър Калин Стоянов, началникът на СДВР Любомир Николов, шефът на граничната полиция Антон Златанов и Тодор Гребенаров, бивш началник на националната полиция. Всички те са заявили, че са виждали Стефан Димитров многократно в МВР, обясни адвокатът му Ивайло Найденов.

Защитникът на Банкова - Аделина Натина определи процеса като адвокат  като „правосъдие по време на избори”.

"Не е конкретизирано, дори не е описано е каква дейност Петя Банкова е участвала в тази престъпна група и каква е била нейната функция. Новото обвинение на Петя Банкова – първото е, че е извършила длъжностно престъпление като е местила длъжностни лица и ги е командировала в страната. Това е длъжностното престъпление – 18 лица, които е командировала в Бургас, препращам към разбитите наркотици. Правосъдие по време на избори – когато политиката влезе в съдебната зала, правото излиза", каза Натина.

На заседанието Стефан Димитров поиска да бъде пуснат от ареста. Той се оплака, че е подложен на тормоз в ареста. Чувствал се зле здравословно и даже два пъти припаднал. Накрая заяви: 

„Надявам се когато всичко това приключи, цялата тази журналистическа мощ да изчисти името ми“.

Банкова също поиска от съда да си върне свободата, като посочи, че цялата ѝ кариера е преминала в държавна служба и че винаги се е стремяла да защитава държавния интерес. 

„Никога не съм извършвала престъпления, една от малкото съм, която подава данъчна декларация за апартамент, който отдавам под наем“, заяви тя.

В крайна сметка съдия Веселин Пенгезов ги остави в ареста.

Чуйте прикачения звуков файл.