Най-голяма част от месечния си доход българите отделят за храна, сочат резултатите на анкета на Дарик. Според участниците в нея цените у нас са твърде високи. За да им стигат финансите, най-често запитаните се лишават от закупуване на нови дрехи или почивка. Има и такива, които успяват да разходват месечния си бюджет и да покриват всичките си нужди.

"Страшно скъпо, всичко е много скъпо, парите не стигат за никъде", казва един от запитаните.

"Стигнахме дъното и въобще не ми се говори, защото няма как да кажа положителни неща", споделя дама.

"Много високи цени. В сравнение с Европейския съюз - по-високи. А качеството е нула", на мнение е друг гражданин. 

"Много нагоре вървят цените. Трябва малко да се намалят, не може така", категоричен е мъж.

"Много са увеличени. За всичко. Месечният ми доход ми стига за всичко, но това е благодарение на добрата ни финансова култура със съпруга ми", споделя друга запитана.

За какво харчите най-много?

"Най-много харча за храна, ток, телефон".

"Най-елементарните неща - мляко, кашкавал, сирене - цената е висока, нормално ли е това?"

"За храна - около 300 лева".

"Абсолютно за храна. Приблизително около 4000 лева харчим на месец - за храна, сметки, наем. Без да купуваме дрехи, без да излизаме по заведения".

За какво не ви стигат доходите?

"За почивка".

"Лишаваме се от храна. От ток не можем".

"Достигат ни, за щастие, но не ходим по заведения, не ходим на почивки всеки месец".

"Не можеш да си купиш дрехи ако трябва, или обувки например. Единствено стигат за храна".

Данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за третото тримесечие на годината сочат, че за издръжката на човек за месец са необходими 1427 лева, а сумата необходима за тричленно семейство е 2568 лв. 

Доходът за издръжка нараства с 1,8% през третото тримесечие спрямо предходното и с 8,1% на годишна база. Повече от 2/3 от работещите в страната или над един милион и седемстотин хиляди души получават под заплатата за издръжка.

За една година спрямо септември миналата година необходимият доход за издръжка е нараснал със 107 лева за един работещ и със 192 лева за тричленно семейство.

Най-скъпо е брашното в България – 0,92 евроцента спрямо 0,70 евроцента в Испания, 0,74 евроцента в Хърватия, в Румъния е 0,84 евроцента.  На трето място сме по скъпотия на краве сиренето, на първо място сме яйцата, на второ сме по цена на олиото.

Българите, които получават минимална заплата, могат да си купят малката потребителска кошница седем пъти за един месец. С минимална заплата румънците могат да я закупят 13 пъти. В Испания с една минимална заплата тази кошница може да се купи 25 пъти,Франция – 28 пъти, Хърватия – 12 пъти,  а в Германия – 34 пъти.

Сравнение има и между потребителските цени в България и Европейския съюз. Свинското месо от август 2022 до август 2023 г. е поскъпнало у нас с 22%, в ЕС с 11%. Прясното мляко в България е поскъпнало с 14%, а в ЕС с 5%. Лекарствата у нас са поскъпнали със 17,7%, а в Европа средно с 6,7%.

Заради това и от КНСБ настояват в бюджета за 2024 година да има поне 15 % ръст на работните заплати, което би довело до 10 на сто реален ръст на минималното възнаграждение след елиминиране на инфлацията.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм