За издръжката на човек за месец са необходими 1427 лева, а сумата необходима за тричленно семейство е 2568 лв. Това сочат данните на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за третото тримесечие на годината.

Доходът за издръжка нараства с 1,8% през третото тримесечие спрямо предходното и с 8,1% на годишна база. Повече от 2/3 от работещите в страната или над един милион и седемстотин хиляди души получават под заплатата за издръжка.

За една година спрямо септември миналата година необходимият доход за издръжка е нараснал със 107 лева за един работещ и със 192 лева за тричленно семейство.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че се увеличава броят на хората, които получават равен или по-висок доход от необходимия за месечна издръжка – ръстът е от 29.2% на почти 32 на сто.

Димитров подчерта, че въпреки това 41,3% от българите с трудови възнаграждения или един милион и седемдесет хиляди души получават до 1000 лева. По думите му България всъщност има най-високите цени от гледна точка на най-ниските доход. „Една голяма част от българите, повече от 2/3, не могат да стигнат  средствата за издръжка, необходими в едночленното и тричленното домакиснтво”, посочи той.

Любослав Костов обясни, че общата стойност на така наречената малка потребителска кошница от 20 жизнено важни стоки в България е 56 евро или малко над 109 лв.  Ръстът на цените в нея за една година е 15,2%. За месец само за храна един работещ дава 562 лв., докато през 2022 г. са ни били необходим с 13,1% по-малко или 488 лв.

„С толкова да поскъпнали за една година сумарно тези 20 стоки от 95 лв. ма 109,7 лв. Пред скоби може да се извади каймата – поскъпнала е с 38%, свинското месо с близо 49%, яйцата са поскъпнали с 52%, картофите с 54%, зелето с 67%”.

При други стоки се отчита намаление в цената. Така е например при олиото, кравето сирене и бензинът.

Въпреки това има драстична разлика в цените на тези 20 стоки у нас и в други европейски държави като Испания, Франция, Хърватия, Нидерландия, Румъния и Германия. Сравнението е при цени в евро.

„Най-скъпо е брашното в България – 0,92 евроцента спрямо 0,70 евроцента в Испания, 0,74 евроцента в Хърватия, в Румъния е 0,84 евроцента.  На трето място сме по скъпотия на краве сиренето, на първо място сме яйцата, на второ сме по цена на олиото”, обясни Костов.

Българите, които получават минимална заплата, могат да си купят малката потребителска кошница седем пъти за един месец. С минимална заплата румънците могат да я закупят 13 пъти. „В Испания с една минимална заплата тази кошница може да се купи 25 пъти,Франция – 28 пъти, Хърватия – 12 пъти,  а в Германия – 34 пъти”.

Сравнение имаше и между потребителските цени в България и Европейския съюз. Свинското месо от август 2022 до август 2023 г. е поскъпнало у нас с 22%, в ЕС с 11%. Прясното мляко в България е поскъпнало с 14%, а в ЕС с 5%. Лекарствата у нас са поскъпнали със 17,7%, а в Европа средно с 6,7%.

Заради това и от КНСБ настояват в бюджета за 2024 година да има поне 15 % ръст на работните заплати, което би довело до 10 на сто реален ръст на минималното възнаграждение след елиминиране на инфлацията.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм