Властовата корупция в България е прикрита от антикорупционните институции, коментира в предаването „Кой говори?” Андрей Янкулов, старши правен експерт в „Антикорупционен фонд” (АКФ) и бивш зам.-министър на правосъдието. 

Янкулов е и един от авторите на годишния доклад на АКФ, който изследва антикорупционната дейност на държавните институции в България. Докладът за 2023 година е озаглавен „Точка на замръзване”.

Според Янкулов няма логика ГЕРБ и ДПС да не подкрепят създаването на парламентарна комисия, която да изясни зависимостите в правосъдието. Припомняме, че в сряда двете партии не подкрепиха предложението за сформиране на нова комисия по казусите “Нотариуса” и “Пепи Еврото”. 

“Самият факт, че партии отказват да подкрепят такава дейност в парламента подсказва, че зависимостите в правосъдието достигат до политически етажи, където няма желание за задълбаване по темата”, коментира Янкулов 

„Това поведение видяхме в предишния парламент при разглобяването на сглобката. В началото всичко беше проформа, за да се създаде привидност, че има институционална реакция.”

Според Янкулов така и не се е стигнало до реално разплитане на зависимостите в правосъдието при случая с Мартин Божанов „Нотариуса” и Пепи Еврото. Юристът припомни и процесите, довели до свалянето на Иван Гешев миналата година.

 „Това, което му предлагаха, беше лесният изход и той не го взе. Той тръгна срещу „политическия боклук”, както го наричаше, и за няколко седмици се активираха замразени разследвания. И преди сме виждали такива активности, но те са били конюктурни, причинени от моментно разместване на пластовете и последвани от успешно прегрупиране и приключване на тези активности.”

Властовата корупция в България е прикрита от антикорупционните институции, категоричен е Андрей Янкулов. По думите му се водят наказателни разследвания на високо ниво и през годините е имало обвиняеми и подсъдими министри, шефове на държавни агенции и т.н., но делата са били прекратявани без резултат. “В много от тези случаи прокуратурата се съгласява и те приключват в тишина”, заяви експертът на АКФ.

Борба на лобита в съдебната система не е имало, коментира още Янкулов. По-скоро става въпрос за реакции в резултат от отказа на Гешев да се оттегли.

 „Подкрепата на задкулисната власт беше за Сарафов”, заяви експертът. 

В разговор от изтекъл запис между Гешев и члена на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Йордан Стоев се говореше как доверието на Гешев е свалено от задкулисната власт и той трябва да се откаже от поста си, допълни Янкулов.

Относно казуса „Барселонагейт” той коментира, че процесуално случаят никога не е бил насочен срещу Борисов. Активностите на Гешев се оказаха безуспешни, тъй като беше изгубил необходимата подкрепа, заяви Янкулов.

Според него най-ключовите казуси, при които се наблюдава пълно институционално бездействие, са тези, в които институциите трябваше да се саморазследват, но това се оказа невъзможно - „Осемте джуджета” и Петър Петров-Еврото, SS Club” и Мартин Божанов-Нотариуса. 

“В тези процеси не е замесена само прокуратурата, но и Министерството на вътрешните работи. Ние публикувахме данни на зависимости на полицейски служители с престъпната група, но нямаше отзвук по случая”, подчерта експертът.

Относно актуалните процеси в ДПС Андрей Янкулов заяви, че всяко разместване на политическите пластове е положително явление. но подобни събития в миналото „не са довеждали до  промяна на институционалната среда.