Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу намиращия се в неизвестност бивш шеф на столичното следствие Петьо Петров по прякор Еврото.

Държавното обвинение праща Петров на съд за документна измама, с която придобил монети, златно кюлче и пари за общо над 1 млн. и 300 хил. лв. Предвижда се и наказание до 20 години затвор за намиращият се в неизвестност герой от разследването „Осемте джуджета”.

Обвинителният акт е изначално обречен и има за цел да се покаже, че по случая се работи, заяви пред Дарик радио Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд (АКФ). 

По думите му конструкцията на обвинението е абсурдна и няма как да издържи в съда.

„За да има документна измама или каквато и да е друга измама, трябва някой да е въведен в заблуждение – трябва някой да е излъган. В случая няма въведено в заблуждение лице, защото това е една отработена схема за противозаконно разпореждане с веществени доказателства, която никога не се изследва, но тя вероятно е съществувала и е прилагана и по други производства, по които са били изземвани веществени доказателства на такава стойност.”

Според правния експерт на АКФ, който е бивш прокурор и зам.-министър на правосъдието, внасянето на обвинителния акт е с цел демонстрация.

„Това обвинение има за цел единствено да покаже пред обществото, че ето – по „Осемте джуджета” нещо се случи.”

Янкулов добави, че с този подход прокуратурата няма да изпълни заявките, дадени от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов при встъпването му в длъжност.

„Каза, че за бъдещото нормално функциониране на прокуратурата, то зависи от разплитането на историята „Осемте джуджета” и зависимостите в нея. От тези заявки, някакси се оказва сега година по-късно, че не остава кой знае колко, защото нещата се фокусират върху Петьо Петров и това разпореждане с веществени доказателства. Цялата схема – влиянието върху правосъдните институции остава изключено.”

Експертът от Антикорупционния фонд каза още, че е трудно да се търси връзка между внасянето на обвинителния акт и политическите вълнения у нас. 

Цялото интервю с Андрей Янкулов, слушайте в прикачения файл.