Андрей Янев е тазгодишния носител на приза „Художник на годината“ в Бургас. Номинацията му бе подкрепена след гласуване на 12-членното жури от изявени автори.

„12 „Апостола“ са избрали мен, за да спечеля и  аз искам искрено да им благодаря. Нека не забравяме, че най-хубавото нещо да бъдеш припознат от своите. Това е чест, задължение и отговорност, която ме кара да се чувствам щастлив и много развълнуван“, каза Андрей Янев по време на официалната церемония по награждаването в Дружеството на бургаските художници.

Призът връчи кмета на Бургас Димитър Николов. „Искам да благодаря на бургаските художници, на тези, които водеха духа на Бургас чрез своите произведения и талант. Те разшириха рекламата на Бургас, името му не само в страната, но и извън пределите й“, заяви Николов.

Събитието уважиха и областният управител проф. Мария Нейкова, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова, ректорът на Националната художествена академия проф. Георги Янков, ректорът на музикалната академия "Проф. Панчо Владигеров" проф. Сава Димитров и много общественици.

„На големия празник днес искам да поздравя художниците, да им благодаря за красота, магията, която сътворяват в своите картини. Да бъде мир, любов и благоденствие.“, каза областният управител Мария Нейкова.

Чуйте още какво каза кметът Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова и Художникът на Бургас за 2022 година Андрей Янев в звуковия файл: