Армейски части на САЩ се подготвят за потенциално дислоциране в Румъния, където се очаква да бъдат натоварени със задачата да възпират руската агресия в Черноморския регион, съобщи Universul.net.

„Убиха го с чук в главата“: Бивш командир на „Вагнер“ избяга в Норвегия от страх за живота си

Елементи от 1-ва бригадна бойна група на 101-ва въздушнодесантна дивизия и щаба на 10-та планинска дивизия се подготвят за мисията, се казва в изявление на армията.

"Подготовката за това потенциално дислоциране осигурява гъвкавост за преоценка на условията и отговор на динамичната среда за сигурност", гласи изявлението.

Украински военни се обучават в САЩ за работа със системата „Пейтриът“

От армията заявиха, че този ход не променя числеността на силите, а по-скоро цели да гарантира, че силите са позиционирани така, че да осигурят "стабилна възпираща и отбранителна позиция заедно с нашите съюзници на европейския континент".

Путин: Киев следва разрушителна линия с нарастващите доставки на западни оръжия

В изявлението на армията не се уточнява къде отиват частите, но военен служител заяви пред вестник „Stars and Stripes“, че се очаква войниците да попълнят щаба на 101-ва въздушнодесантна дивизия и подчинената ѝ бригада, разположени в Румъния от лятото. Военните обаче могат да променят мястото, където да отидат тези сили.

САЩ обмислят изпращането на бойни машини „Stryker“ в Украйна

Подразделенията на 101-ва дивизия бяха разпоредени в Румъния през юни и действат предимно от военновъздушната база "Михаил Когълничану", която служи като център за армията в Черноморския регион.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм