В онлайн магазина на „Амазон“ се предлагат различи артикули, които носят послания за унищожаването на Израел.

„От реката до морето Палестина ще бъде свободна“, пише на някои от тях. Според няколко еврейски групи тези призиви са антисемитски.

Според Newsweek най-малко четири вида тениски, носещи лозунга, са налични в САЩ, пет такива обяви има в Обединеното кралство. „Билд“ също съобщава, че са налични и в Германия. Предлагат се и суитчъри с качулка, чаши и книжки, върху които е изписан същият надпис.

Повечето от артикулите са достъпни за продажба още преди жестоките нападения на „Хамас“ на 7 октомври в Израел. Един от тях е в обявите и от 8 октомври, посочва Асошиейтед прес.

Говорител на „Амазон“ отказва да коментира артикулите, но от платформата заявяват че „тези продукти не противоречат на политиката им“, която забранява продажбата на продукти, които „насърчават, подбуждат или прославят омраза, насилие, расова, сексуална или религиозна нетърпимост“.

Изпълнителният директор на „Амазон“ Анди Джаси дни след атаките коментира, че те са „шокиращи и болезнени за гледане“ и добави, че се надява „мирът да настъпи възможно най-скоро“.

„От реката до морето Палестина ще бъде свободна“ е израз, който често се скандира на пропалестински митинги. Той обаче е спорен. Терористичната групировка „Хамас” приема лозунга след създаването си в края на 80-те години на миналия век. В него се споменава река Йордан на източната граница на Израел и Средиземно море на запад.

„Хамас" отхвърля всяка алтернатива на пълното и пълно освобождение на Палестина - от реката до морето“, се казва в конституцията на организацията от 2017 г.

През 2021 г. палестинско-американският писател Юсеф Мунайер коментира, че тези, които виждат геноцидна амбиция във фразата или наистина недвусмислено желание за унищожаване на Израел, го правят поради собствената си ислямофобия.

Американският еврейски комитет казва, че макар призивите за палестинска държава да не са антисемитски, призивите за елиминирането на Израел могат да се приемат за такива. Работната дефиниция на антисемитизма на Международния алианс за възпоменание на Холокоста включва „отричане на правото на еврейския народ на самоопределение“.

Към фразата има и карта, на която Израел не съществува – територията му е изпълнена с цветовете на палестинското знаме.

„Живея в Берлин от седем години и никога не съм се страхувал. Винаги съм се смяла на моите израелски приятели, които казваха, че се страхуват да се движат из квартал “Нойкьолн“, но след 7 октомври всичко се промени. Вече не говоря иврит на улицата. Не се чувствам в безопасност и не искам да виждам хора с тениска, която казва, че моят народ и моята страна трябва да бъдат унищожени”, коментира пред „Билд“ еврейка на име Захара.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм