Силна провокация отправя еврейско-български център за сътрудничество „Алеф“ в навечерието на Х-то издание на международния литературен конкурс за младежи "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена". Освен класическата форма на творби този път се дава възможност на младите хора да участват в историческия и художествен проект, чрез видео разказ. Това съобщи в аванс в ефира на Дарик – двигателят на конкурса и председател на „Алеф“, Алберта Алкалай.

Темата за предстоящото юбилейно издание е „Истории за мрак и светлина“ и младежите, които се включат с видео ще имат задача, която дава пълна свобода на тяхната фантазия.

„Трябва да е кратко, в рамките на 5 минути. Може да бъде под формата на интервю с близък на очевидец или оцелял, може да бъде сценична възстановка… Авторите имат свобода за пълен полет на въображението, но все пак историческата конкретика трябва да бъде спазена, както и темата, а най-вече да бъде разказана една добра история“, сподели Алберта Алкалай.

Всички произведения изпратени до 1 февруари 2023 г., ще бъдат оценявани от жури, оглавявано от журналиста и публицист Георги Тошев.

Х-то издание на международния конкурс съвпада с основната тема на литературното събитие, а именно 80-годишнината от спасяването на евреите в България от лагерите на смъртта. По този повод организаторите от „Алеф“ ще надградят младежкият форум с още един вълнуващ проект, отново насочен към младите и талантливи артисти:

Най-добрите творби на младежи през годините са вдъхновили млади актьорски таланти, дебютанти да направят късометражен филм. Той ще бъде премиерно излъчен в Бургас по време на съпътстващия награждаването от конкурса фестивал „Приятелството смисъл и спасение“.

Проектът вече е изпратен за одобрение в Министерството на образованието. Той ще се осъществява под вещото ръководство на проф. Иван Ничев, режисьор и сценарист, автор на филма „Българска рапсодия“, който влезе в селекцията за „Оскар“ за чуждоезикови филми.

До месеци се очаква филма да бъде готов. Уникален по своето съдържание, филмът е направен от млади сценаристи, актьори и режисьори въз основа на ученическите разкази за 80-годишнатата от мрачната история и героичните събития на българите.

До момента център „Алеф“ е издал пет сборника с най-добрите разкази на стотици младежи от страната и чужбина, а тези от последното 9-то издание, когато темата беше „Необикновени постъпки на обикновени хора“ предстои да излезе до броени дни. То ще бъде преведено на няколко езика, а българските издания са признати от Просветното министерство като учебни помагала, в които ученици споделят чрез творчество на ученици исторически събития от страшните години на Холокоста.

За събитията, които тази година ще завладеят Бургас и за вълнуващия творчески порив на младите хора, чуйте повече в звуковия файл от автора на проекта Алберта Алкалай: