Може ли Синеморец да бъде опазен от бетона? На този въпрос се търсеха отговори в „Кой говори“ по Дарик радио с гостите Тома Белев, зам-министър на околната среда и водите и активиста Борислав Борисов.

Връщат цените на чадърите и шезлонгите по морето от преди пандемията

"С инициативата „Зелени закони“ подготвяме петиция за защита на Черноморието и ще държим да се изпълнят няколко забавени ангажимента на кабинета Петков, които бяха представени като предизборни агитации, а именно да се въведе мораториум върху застрояването на черноморския бряг, докато не се приемат законови норми, общи устройствени планове“ започна с тези думи Борислав Борисов, като уточни, че този мораториум е бил предвиден преди година, но депутатите от 45-тото Народно събрание са се оправдали с мотива, че не е стигнало времето да се разгледа темата в парламента.

На въпроса защо се бави още този мораториум зам-министърът на околната среда Тома Белев отговори, че там, където няма действащи общи устройствени планове, към настоящия момент, не може да се строи. „Законът изисква подробен общ устройствен план, в Царево например няма такъв, там няма как да се застроява незаконно.“ 

Шест години гаранция за основен ремонт на пътищата, ето кои ще са те в Бургаско

Той обясни как стоят нещата в някои общини по Южното Черноморие. По негови думи в Слънчев бряг се очаква да се разработи общ устройствен план.

В Проморско се изработва доклада за екологична оценка, оценка за съвместимост, като предстои да се приключи процедурата.

Созопол има действен общоустроиствен план, предстои да мине през процедурата за екологична оценка. Несебър е с готов доклад за оценка.

Протест срещу евентуално застрояване в Пловдив

Борислав Борисов заяви, че близо 50% от общините в България са без устройствен план, което в днешно време е несериозно.

Въпреки че общините имат задължение да се изготви общ устройствен план, сме свидетели, че НС гласува отлагане с две години напред за това изискване. Когато липсва план, се застроява на парчета, няма хоризонт за дадена община къде може да се строи.“

Той отбеляза, че община Царево е една от най-непрозрачните общини в цяла България. „Ако влезете в електронните регистри на общината, е посочена оскъдна информация за това, което се случва. Трудно е някой, който е решил да намери информация, хората са затруднени, това се прави с цел хората да се откажат.“, коментира още той.

Недоволни от изсичането на гора ще протестират във Варна

Зам-министърът на околната среда сподели, че в момента се работи по изготвяне на система „Натура 2000“, която е предвидено да включва всички произнасяния на Министерството на околната среда и водите от 2007 година, готви се и идея за създаване на единен портал за екологична информация за цяла България.

Той също така коментира, че Синеморец влиза в „Натура 2000“ и е в границата на природния парк „Странджа“. Всеки, който иска да огради имот, трябва да знае, че се провежда процедура по Закона за биологичното разнообразие, а Регионалната инспекция по околна среда и водите трябва да бъде задължително информирана.

„Може да се огражда по определен брой случаи - Земеделски земи, гори в природните паркове не се ограждат, там е забранено да се огражда“, каза още той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм