"Резултатите от дейността на антикорупционните органи е или че няма корупция, или че тя скрита, на практика виновни лица за корупционни деяния или престъпления няма. Последните 6 години има само една-единствена осъдителна присъда и тя е по случая с районния кмет на "Младост" Десислава Иванчева, това е най-големият успех в борбата с корупцията на прокуратурата за последните 6 години". Това заяви в "Денят започва" по БНТ Даниела Пенева - експерт от Антикорупционен фонд.

Иванчева и Петрова заведоха дело срещу прокуратурата за 200 000 лв. (снимки)

По думите ѝ е изнесена информация за множество казуси - например "Осемте джуджета".

"Проблемът е свързан с прозрачността на органите - те не дават достатъчно информация на гражданите. Проблемът с Антикорупционната комисия е, че не са налице достатъчно гаранции за независимостта на членовете, които я управляват, няма достатъчно прозрачност, публикуват се данни само за проверките по конфликт на интереси, но не и за отнемане на незаконно придобитото имущество", допълни Пенева.

Тя поясни, че са необходими законодателни промени.

Десислава Иванчева съди Сливенския затвор

Дecиcлaвa Ивaнчeвa и Билянa Πeтpoвa, които в момента излежават присъди за корупция, са завели гражданско дело за обезщетение срещу прокуратурата и закритите спецсъдилища. Искът им е за oбщo 200 000 лeвa.  Адвокат по делото по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ) е Александър Кашъмов. Той потвърди пред "Сега", че искът е заведен в Софийския градски съд. Освен това е сезиран и съдът в Страсбург за липca нa cпpaвeдлив пpoцec срещу Ивaнчeвa и Πeтpoвa пo cмиcълa нa eвpoпeйcĸaтa ĸoнвeнция зa пpaвaтa нa чoвeĸa.

Любена Павлова: Магистрати и полицаи бяха на заплата от 2 000 до 20 000 лв. при Пепи Еврото

В последните дни пък излизат редица интервюта с ключови фигури, свързани с казуса "Осемте джуджета". Пред АКФ Любена Павлова, бивша съпруга на Петър Петров-Еврото, отрича да е виждала някогашния му колега Делян Пеевски. Тя уточни, че той й е бил съсед, но отрече да се познава с него. По думите й е просто съвпадение, че той живее наблизо.  

Павлова обаче признава, че много следователи, прокурори, съдии и полицаи са били "на заплата" при Пепи Еврото. 

Бившата жена на Пепи Еврото: Той е написал писмото до Гешев! Взе ми детето, всички ги е страх от него

"Не са слухове. На някои се даваше по 2 000 лв., на някои по 5 000 лв., имаше по 10 000 лв., имаше и по 20 000 лв. Следователи, прокурори и съдии. Имаше и полицаи, които взимаха пари. Всеки си има своите проблеми. Някой е имал болни роднини, друг е имал деца. Не всички са били корумпирани и боклуци. Имало е и читави хора – всеки със своите причини. Не всичко винаги е било на всяка цена, не всеки е правил всичко", уточни Павлова.

Тя посочи, че сигурно "Осемте джуджета" е единственият ресторант, в който отиваш и си тръгваш с пари.

Междувременно, цивилни полицаи задържаха Кристиян Христов, минути преди обявената от него пресконференция. Отвеждането на героя от „Осемте джуджета“ е по искане на Софийската районна прокуратура, каза вътрешният министър, цитиран от bTV.

„С големи букви беше написано „НЕЗАБАВНО доведете лицето за изясняване на процесуално следствени действия“, каза вътрешният министър Иван Демерджиев.

Палежи, побоища, контрапротести, скрити камери: Служител на Петьо Еврото проговори, преди да бъде арестуван

Кристиян Христов е отведен за разпит по образуваното разследване за принуда над бизнесмени, по което се издирва и Петьо Петров, известен с прякора Еврото. Той е освободен на същия ден, но до момента не е давал изявления.

Междувременно е обвинен в незаконни заснемания, съобщиха от Софийската районна прокуратура. Часове преди несъстоялия се негов брифинг обаче, Христов се свърза с bTV и поиска да даде интервю от разстояние.

„Аз съм Кристиян Христов. Станах известен покрай скандала „Осемте джуджета“. Притеснявам се за здравето и живота си. Вие бихте могли да дадете гласност, защото би могло да се случи така, че да ме арестуват, да ми образуват много дела и след това вече ще бъде много късно да споделя какво всъщност се е случило“. Така започва разказът Кристиян.

Той се връща назад с около 7 години, когато се запознал с тогавашната съпруга на Петьо Петров - Любена. По думите му той е бил вербуван да участва в „платени контрапротести“.

АКФ за ”Осемте джуджета”: Случаят осветява сърцевината на корупцията в съдебната система

„Бях студент в НСА. Дойде при мен един мой приятел, който ми е съименник и ме попита дали искам да участвам в протест. Аз попитах за какво е този протест. Тогава беше за правосъдни реформи. Протест, организиран от Любена Петрова, т.е., това беше контрапротест на протеста на Правосъдие за всички… Правосъдие за всеки..,  не си спомням, кой от протестите беше. Има няколко протеста, в които съм участвал, включително и в протеста пред ВСС срещу „агнешките главички“. Това са протести, организирани от Любена Петрова. Срещу заплащане. Парите, за които аз участвах, бяха по около 100 – 150 лв. за протест“, разказва мъжът.

„Моята шефка всъщност беше Любена Петрова. Петьо Петров всъщност хапваше, пийваше, прибираше се и си лягаше. Имахме в офиса на „Позитано“ един служител, юрист беше момчето… Тя се съмняваше в него, че той е предател. Един ден дойде при мен и ми каза, "Искам да пребиеш въпросното момче, да му счупиш краката". Аз казах, че няма как да го извърша това нещо, тя тогава ми заяви – твоите или неговите крака, ти избираш. След още куп заплахи, аз се съгласих да го организирам това нещо. Намерих момчета, които го свършиха. Свършиха това нещо, пребиха го."

Още от разказа му вижте тук

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм