Мартин Божанов-Нотариуса е бил регистриран като „информатор“ и „доверено лице“ на МВР още през 2005 г. Нещо повече - за това са знаели от ГДБОП още преди две години и са информирали Софийската градска прокуратурата. Това става ясно от съобщение, изпратено до медиите от Антикорупционния фонд (АКФ). “Какво е свършено след това в хода на това разследване и досега е неизвестно”, посочват разследващите журналисти.

ГДБОП са установили и, че групата за влияние на разстреляния през януари Мартин Божанов е имал връзка с групата на потъналия в неизвестност Петьо Петров-Еврото, като бандите и на двамата са предприемали съвместни действия за компрометиране на магистрати. Имало данни и затова, че Нотариуса е с променено ЕГН и, че са заличавани криминалните му регистрации от автоматизираните информационни масиви на МВР. До ареста на Нотариуса обаче, така и не се стигна. От прокуратурата след показния му разстрел коментираха, че уличното правосъдие го е достигнало преди държавното обвинение.

След убийството му стана ясно, че Нотариуса е държал т.нар. SS клуб, който е имал контролиран достъп и е бил посещаван от магистрати, а от АКФ публикуваха и снимки на полицаи пред заведението.

“Установен е и начинът на работа на Нотариуса и съдружниците му чрез използване на множество лъжесвидетели, подставени лица, адвокати и магистрати за упражняване на натиск върху магистрати, за имотни измами, както и за образуване на проверки и досъдебни производства с цел тормоз на противници. От всичко събрано ГДБОП е направила извод за наличие на организирана престъпна група за упражняване на влияние в институциите, извършване на имотни измами и други престъпления.  Какво и как е направено за проверката на всички тези данни с методите на наказателното разследване не е известно”, посочват от АКФ.

Очакваме да разберем какво компетентните разследващи органи са предприели по проверката, доказването и надграждането на оперативната информация по казуса „Нотариуса“, която е била известна към 2022 година“, коментира Николай Стайков от АКФ.