Влиянието на изкуствения интелект може да окаже още по-голямо тази година в области като наемане на работа, приобщаване, регулиране и др, съобщи Би Би Си.

Както 2023 г. беше повратна точка за изкуствения интелект, така през 2024 г. той ще окаже още по-голямо влияние. Но този път работниците са готови.

Сега, когато генеративният изкуствен интелект е в полезрението на служителите от повече от година, те са не само по-добре подготвени да разберат мястото му в съвременния работен пейзаж, но и да приемат промените и възможностите, които идват с него.

Време е да използвате това предимство. За да излязат напред, работниците трябва да знаят какво предстои в областта на изкуствения интелект, включително тези пет тенденции, които са на път да окажат влияние през годината.

1. ИИ ще насърчи широкото приобщаване

Изкуственият интелект вероятно ще се превърне в мощен инструмент за работниците с увреждания - и този напредък може да доведе до промяна за всички хора.   

Първо, много инструменти за машинно обучение, разработени в полза на работниците с увреждания, биха могли да станат все по-достъпни, смята Виктор Сантяго Пинеда, директор на Лабораторията за приобщаващи градове към Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ. Помислете например за базираните на алгоритми инструменти за преобразуване на реч в текст и текст в реч, които предоставят допълнителна информация съответно на потребители с увредено зрение и слух.

"Задвижваните от изкуствен интелект помощни технологии имат потенциала да премахнат бариерите и да дадат повече възможности на хората с увреждания, като насърчават чувството за независимост и приобщаване", казва той.

Той вярва, че масовото приемане на инструменти, предназначени да помагат на хората с увреждания, може да бъде от полза и за всички. Например, тъй като големите езикови модели продължават да усъвършенстват многоезичните затворени субтитри в реално време, всички хора ще имат достъп до по-широк и разнообразен спектър от информация.

2. ИИ ще направи процесите на наемане и съкращаване по-справедливи

Специалистите в областта на човешките ресурси вече са готови да използват изкуствен интелект в процеса на наемане, за да създадат по-справедлива среда за наемане, но настоящата технология далеч не е съвършена. В отговор на това учени и експерти от индустрията работят за намаляване на алгоритмичните пристрастия в електронните платформи за наемане на работа и други инструменти за човешки ресурси чрез ИИ. 

Някои експерти вече определят тези цели като приоритетни. Институтът Hire Aspirations, ръководен от Синтия Дворк, професор по компютърни науки в Харвардското училище за инженерни и приложни науки "Джон А. Полсън", се фокусира върху идентифицирането на пристрастия в инструментите за подбор и специалистите, които ги използват.

Освен в процеса на наемане на служители, някои компании, сред които и глобалната консултантска компания Deloitte, използват технологии с изкуствен интелект, за да задържат талантите си. В момента фирмата експериментира с използването на данни от изкуствен интелект за по-ефективно преразпределение на бюджетите, преместване на работници на по-търсени позиции и на свой ред предотвратяване на съкращения. Това може да помогне особено на маргинализираните групи, които често са обект на съкращения в предприятията.

Въпреки това много експерти и специалисти по човешки ресурси са съгласни, че въпреки че развитието на ИИ ще бъде полезно за създаването на по-разнообразна фуния от кандидати, то може да не е в състояние да реши всички проблеми, включително човешките пристрастия при наемане на работа. Въпреки това повишената осведоменост за неравнопоставеността при наемане може да помогне на специалистите по ЧР да разберат собствените си скрити преценки и как да ги преодолеят.

3. Работните места ще използват изкуствен интелект, за да съсредоточат разнообразието при наемане и обучение 

Освен за изравняване на условията за кандидатстване, развиващите се инструменти на ИИ могат също така да помогнат да се гарантира, че традиционно маргинализираните хора няма да започнат нова работа на по-заден план.

Като начало, развитието на ИИ може да подтикне регулаторните органи да се фокусират все повече върху финансирането на практиките за приобщаване на работниците в публичния и частния сектор. В своя неотдавнашен Стратегически план за прилагане (SEP) Комисията за равни възможности за заетост на САЩ даде приоритет на преодоляването на дискриминацията на работното място в един все по-подпомаган от ИИ свят. В ЕС новоприетият закон за ИИ изисква данните за човешките ресурси и процесите във фирмите да отговарят на установените стандарти за правата на работниците, в противен случай се налагат корпоративни глоби.

Инвестициите в приобщаващи технологии, като модели за изучаване на езици, разработени от различни екипи, например, могат да помогнат на работодателите да създадат персонализирани образователни програми, съобразени с широк набор от преживявания на служителите. Това има потенциала да помогне на работниците от всички среди да получат еднакъв старт.
Важно е да се отбележи, че тези промени ще повлияят на начина, по който се проектират платформите за наемане. Отстраняването на пристрастията при разработването на алгоритмите може да предотврати практиките на изключване от самото начало на процеса на наемане, вместо да се работи за компенсиране на грешките и слепите петна, след като те се проявят. Експертите твърдят, че това може да доведе до реална промяна, тъй като посочват значението на създаването на приобщаващи екипи на етапа на разработване на технологиите за изкуствен интелект, за да се помогне на всички работници да имат равен шанс за напредък.

4. Служителите искат да работят с ИИ, а работодателите ще инвестират в повишаване на квалификацията.

Въпреки че някои експерти казват, че опасенията за заместване на някои длъжности от ИИ са основателни, те същевременно прогнозират, че той няма да премахне всички човешки работни места. Вместо това работниците ще се развиват, за да съществуват съвместно с тази нововъзникваща технология, а служителите, които са готови да се учат и адаптират към ИИ, ще видят най-големи ползи.

За много от тях това ще изисква преквалификация в определени области и спонсорирани от работодателя възможности за обучение. Проучване за 2023 г., проведено от Центъра за изкуствен интелект и бъдещето на труда (JFF) към Jobs for the Future, показва, че мнозинството от анкетираните смятат, че ще се нуждаят от нови умения, за да се конкурират в работната сила, управлявана от изкуствен интелект. По-младите работници особено усещат натиска: 66% от анкетираните от поколението Z и хилядолетието са заявили, че изпитват необходимост да усъвършенстват и актуализират своите умения, за да запазят конкурентното си предимство.

Компаниите могат все повече да се справят с този проблем, като предлагат по-добри ресурси за повишаване на квалификацията чрез програми като семинари в офиса, партньорства с академични институции, схеми за наставничество и изпитания, които запознават работниците с различни части на бизнеса. Експертите на JFF съобщават, че компаниите, които инвестират, могат да постигнат успех на служителите си и да имат бизнес предимство в по-широката конкурентна среда.

5. Регулирането на изкуствения интелект ще продължи да се бори да бъде в крак с технологията 

ИИ ще донесе ползи, но прилагането на тези постижения няма да бъде непременно гладко.

Тъй като ИИ навлезе в масова употреба, някои технологични лидери призовават да се даде тласък на определянето на границите му. Регулаторните органи са натоварени със задачата да разширяват технологията, като същевременно защитават правата - и професиите - на разнообразната човешка работна сила. Междувременно, тъй като ИИ става обичаен в много индустрии, експертите казват, че успешната рамка за регулиране ще изисква глобално сътрудничество от страна на корпорации, правителства и академични изследователи.

Тъй като бързият напредък на технологиите за ИИ заплашва да изпревари усилията за създаване на гъвкава и всеобхватна рамка за използването му, работниците може да останат загрижени за защитата на работните места, неприкосновеността на личния живот на работното място и промените в индустрията. Тези опасения имат последствия в реалния живот - според проучването на Американската психологическа асоциация "Работно място в Америка през 2023 г." респондентите, които се притесняват, че ИИ ще повлияе на работата им, съобщават за по-голямо количество стрес, тревожност и професионално прегаряне, отколкото тези, които са приели технологията.   

Най-големият извод: ИИ на работното място е тук, за да остане. В почти всички аспекти на работното място служителите ще станат свидетели на бърза еволюция в начина, по който технологията влияе на професионалния им живот през следващата година, а предприятията ще трябва да се адаптират също толкова бързо, колкото и техните работници.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм