82% от работодателите смятат да дадат коледни бонуси на служителите си. Това сочи изследване на Българската търговско-промишлена палата, проведено сред около 100 браншови организации и предприятия от различни сектори на икономиката, сред които са услугите, строителството, търговията и други, съобщиха от Палатата.

За какво ни дължат пари върху заплатата

Данните от тазгодишното проучване показват, че макар Ковид кризата да промени значително икономическата среда и начина за премиране, по-голямата част от българския бизнес планира да раздаде коледни бонуси. Запазва се високият дял от 82,5% през 2022 (83% през 2021 г.) на фирмите, които възнамеряват да дадат допълнителни стимули за служителите си около празниците. Спрямо 2020 и 2019 г. процентът се увеличава, когато през 2020 г. 60% от предприемачите са заявили, че ще имат възможност за раздаване на бонуси за Коледа.

Какви обезщетения ни се полагат, ако работим на трудов или граждански договор

13% от фирмите, участвали в анкетата заявяват, че не предвиждат раздаването на коледни възнаграждения поради кризата с пандемията и войната и поради това, че предвиждат увеличение на заплатите от догодина. Около 3% от управителите на българските фирми все още не са взели окончателно решение дали ще изплащат коледни бонуси на своите служители.

Колко ще ни струва трапезата за Бъдни вечер и Коледа

Най-голям процент (42%) от българските предприемачи посочват в тазгодишното проучване, че очакват да раздават коледни бонуси на своите служители, най-вече, защото искат да ги мотивират и запазят. На следващо място 40% от мениджърите на фирми посочват, че основен стимул за даването на коледен бонус са предстоящите празници. 33% от анкетираните казват, че финансовото състояние на фирмата позволява раздаването на някакъв вид бонус на служителите.

Каква вдовишка добавка получават пенсионерите

По отношение на начина на определяне на бонусите за Коледа, по равно се разпределят процентите между работодателите, които ще дават еднакви бонуси за всички служители (41%) и тези, които определят индивидуално допълнителното възнаграждение според представянето на всеки служител (40%).

Варира размерът на допълнителното възнаграждение, свързано с Коледните празници. Най-голям е делът на бонусите до 200 лв. – 36%. Бонуси в размер 200-500 лв. планират да раздадат 25%, а 23% от мениджърите ще раздадат допълнително възнаграждение от 500 до 1000 лв. на всеки служител в своята фирма.

Плащат повече за болничен в София и Стара Загора

14% от работниците могат да очакват коледен бонус от над 1000 лв., като тук се наблюдава повишение спрямо 2021 г., когато 12% от работодателите са смятали да дават бонуси с такъв размер.

По равно (46%) се разпределят процентите, които показват, че фирмите планират бонусите да са еднакви спрямо миналата година или да са по-високи. Продължава положителната тенденция за намаляване делът на работодателите, които планират раздаването на по-ниски размери на бонусите от 25% през 2020, 12% през 2021 г., до 8% през 2022 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм