Над 190 служители от 6 институции започнаха проверка в данъчните складове „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл България“ ЕООД. В операцията участват екипи от служители на Агенция „Митници“, Националната агенция за приходите, ГДБОП  - МВР, Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР и Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

Ако се наложи, на екипите ще съдейства Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, както и други държавни институции и контролни органи. 

За проверката беше съобщено от служебният премиер Димитър Главчев в сряда на заседанието на Министерския съвет. Той обясни, че е било проведено специално съвещание между него, вицепремиера и министър на финансите, министъра на вътрешните работи, министъра на икономиката и ръководителите на Националната агенция за приходите и Агенция "Митници", на което са решили да се състои инвентаризация на наличностите в "Лукойл". Главчев добави, че такава инвентаризация досега не е правена. 

Целта на операцията е да бъде извършена инвентаризация чрез отчитане на физическите наличности на енергийни продукти, включително биоетанол и биодизел, съхранявани на територията на данъчните складове. Операцията обхваща данъчните складове на двете компании, представляващи петролни бази на територията на областите София – град, Софийска област, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, както и данъчните складове, управлявани от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

Контролните действия ще продължат до приключване на инвентаризацията във всички обекти.

"Започват щателни проверки, масирани проверки във всички данъчни складове на "Лукойл Нефтохим"-Бургас, както и на "Лукойл България" ЕООД. Проверката е назначена по разпореждане на премиера Главчев. Цели да се направи цялостна инвентаризация, не само по документи, а и за физическа проверка. Във въпросната операция участват около 200 служители от Агенция "Митници", Националната агенция за приходите, ГДБОП, Националната полиция, от Държавния резерв. При необходимост ще се търси съдействие и от Държавна агенция "Метрология и стандартизация", заяви вътрешният министър Калин Стоянов.