През изминалото денонощие са потвърдени нови 51 случая на Ковид у нас, няма починали, а излекуваните са 15. Такива са данните на Единния информационен портал.

Направени са 791 теста или 6% от взетите проби са били положителни.

Ново заболяване в резултат на Ковид запушва съдовете на тялото

В болница са постъпили 6 души, с което общият брой на хоспитализираните към момента е 483. 55 от тях се лекуват в интензивни отделения.

За изминалите 24 часа са поставени 2 дози ваксини.

Регистрирано е ново заболяване, следствие от коронавируса, което се изразява в запушване на съдовете на тялото. Най-увредени от него биват мозъкът, бъбреците и белият дроб.

409 са новите случаи на Ковид у нас

Това информира хематологът проф. Чавдар Ботев, като подчерта, че тези три органа биват увредени при почти всички пациенти, които преминат през коронавируса.

Според проф. Ботев постковид симптомите могат да бъдат от всеки един орган или система. Затова е нужно да има клиники, които да изследват цялостно последствията от коронавируса, а не пациентите да се разхождат и да изследват всеки свой орган в различна. 

Нови 115 с коронавирус в Хасковско за седмица

Два основни съвета отправи проф. Ботев отправи към хората с коронавирус и с постковид симптоми – да ограничим антибиотиците и да не се претоварваме физически.

Постковидна симптоматика имат около 80 процента от хората, преболедували коронавирус.

Петима с коронавирус починали за седмица във Варненско

Припомняме, че за първи път в България бе установен подвариант на Омикрон ВА.2.75 (подвариант на линията BA.2), който изглежда, че се разпространява по-бързо от подвариант BA.5. Това съобщи Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Световната здравна организация (СЗО) класифицира BA.2.75 като вариант на тревожност под наблюдение - variant of concern lineages under monitoring (VOC-LUM).

Изгубени в паниката: Защо в пандемията не действахме по наличния План за милиони?

При всички 82 клинични проби е установен вирусен вариант на Ковид-19 Омикрон. Съотношението на подвариантите на Омикрон е както следва: BA.2.75 (2.4%), BA.4.x (3.7%), BA.5.x (72.0%) и BE.x/BF.x, които са подвариант на BA.5 (22.0%).

Окончателният анализ за дефиниране на вирусните варианти е извършен с помощта на програма "Pangolin COVID-19 Lineage Assigner v4.1.1".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм