Около 50 000 учители в Нова Зеландия стачкуват, след като преговорите на синдикатите с Министерството на образованието, насочени към подобряване на заплатите и условията, се провалиха, предаде АФП.

Учителите размахваха плакати с надписи "не могат да си позволят зъболекар" и "твърде бедни, за да отпечатат добри лозунги", докато еднодневната стачка принуди детските градини, както и началните и средните училища да затворят в цялата страна.

„Тонове боклук, плъхове, хлебарки и зарази“: Париж затъна в мръсотия заради стачка на сметосъбирачите (видео и снимки)

Профсъюзите твърдяха, че последното предложение на правителството за заплащане на труда не съответства на инфлацията и че образователният сектор се намира в "кризисна точка" поради недостига на учители.

"Качественото образование е основно човешко право", заяви Крис Абъркромби от Асоциацията на учителите от началните училища.

Приключиха протестите в Гърция по повод влаковата катастрофа (обзор)

"Трагичното е, че като учители виждаме как това право бавно и сигурно се подкопава."

Според него подобряването на заплатите и условията на труд на учителите е от съществено значение за задържането на опитните кадри и набирането на висшисти.

Учителите "искат да изпратят послание до правителството колко сериозно се нуждаем от промяна", каза Марк Потър, президент на Новозеландския образователен институт.

"Всички ние искаме най-доброто за нашите ученици, но без промени в системата не можем да им го дадем".

Стачка спря стотици полети в Северозападна Германия

Министърът на образованието Джан Тинети заяви, че е разочарована от стачката на учителите и иска спорът да бъде разрешен бързо.

Разходите за живот се превърнаха в основен политически въпрос в Нова Зеландия, тъй като правителството се бори да задържи инфлацията под контрол.

Последните данни сочат, че икономиката на Нова Зеландия се свива, което подхранва опасенията за предстояща рецесия. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм