Продължаваме да ви представяме истории от проект „40 до 40“ на Дарик радио. Това са хора, които живеят, работят в България и променят средата около себе си. Така правят живота ни не само по интересен, но и много по-лесен. Днес ще разговаряме с Лора Велкова - председател на фондация „Майка навреме“. Тя и нейни съмишленици създават този социален проект, посветен на подобряването на информираността на жените по отношение на биологичния им часовник, както и профилактиката и репродуктивното здраве. 

Лора, здравейте!

Лора: Здравейте!

Вашата номинация дойде безспорно. Разкажете ни малко за себе си?

Лора: Аз съм на 36  години и съм председател на фондация „Майка навреме“. Идеята и поканата, която получих за създаването на този социален проект тръгна от там, че сама аз се борех, в продължение на 11 години, да стана майка.

Разкажете ни личната си история. Надявам се, че ще бъдем полезни на много жени.

Лора: Близо 11 години се опитвах да имам дете, но имаше причини, които спъваха това нещо да се случи. В крайна сметка ми откриха заболяване – ендометриоза, което не позволяваше забременяване. Заболяването не е нещо страшно, но то възпрепятства жената да забременее и понякога води дори до стерилитет, ако не се открие навреме. При мен този проблем беше премахнат и аз забременях инвитро, но минах дълъг път докато стигна до инвитрото.

Какви са етапите, през които преминава човек?

Лора: На първо място, за да се открие причината за такова нещо, изследванията при жената са много повече, отколкото при мъжа. Специално в моя случай, не протичаше нормалното инвитро, което се прави с хормонална стимулация. При мен трябваше всеки месец да се изчаква събиране на яйцеклетка. Съответно, на 35 години, яйцеклетките вече не са толкова качествени и една жена не произвежда толкова  много. Тук искам да вметна, че този социален проект, който направихме официално в началото на месец юни, но подготовката протичаше много преди това, е заради тенденцията жените да създават семейство над 35 годишна възраст. За съжаление проблемът е, че тогава не се произвеждат толкова качествени яйцеклетки и функцията на яйчниците не при всяка жена като преди 30-те години.

Когато човек мине през такъв личен опит, през такова изпитание – има два варианта. Единият е да не говори никога за това и да се опита да го забрави. Другият вариант е този, който сте избрала Вие – да говорите и да бъдете полезна за други жени. Защо?

Лора: Защото аз и моите колеги в проекта ще сме адски щастливи, да бъдем полезни, да информираме повече дами за това кога би могло да се случи да станат майки навреме и да не отлагат майчинството в дълъг период. Аз с цялото си сърце приех тази кауза и наистина ще сме много щастливи, ако помогнем на жени да създадат здрави семейства. Искам да подчертая и това, че е въпрос на личен избор. Ние имаме за цел, да информираме обществото и да знае границите репродуктивното здраве.

Това въпрос на невежество ли е или на амбиция, на избор?

Лора: По-скоро повечето жени, от проучването, което бяхме направили, смятат че жената може да забременее докато има цикъл или пък надценяват възможностите на инвитрото. Жената не може да забременее по всяко време, докато има цикъл. Тъй като една жена, станала на 35, трябва да може да износи една нормална бременност и това се отнася и за инвитрото. А на такава възраст факторите, които биха попречили са повече. Жената трябва да е в една хубава фертилна възраст, за да се случи нещо.

Колко жени информирахте?

Лора: Много са жените, които след стартиране на нашия проект, посещават  клиника „Надежда“. Ние всъщност направихме едно училище, с цел да информираме и да отговаряме на въпросите жените, които биха искали била да замразят яйцеклетки и да отложат майчинството в по-късен етап. След старта на нашата кампания, има жени между 33-40 годишна възраст, които пожелаха и вече замразиха генетичен материал. Профилът на тези жени е, че те или нямат постоянен партньор до себе си, разбира се образовани, или са възпрепятствани от пътувания в страната и чужбина. Истината е, че след социологичното проучване, което направихме през месец април, статистиката беше, че до голяма степен жените отлагат майчинството, защото нямат постоянен партньор. И това е факт. От друга страна, за да създадат едно семейство, биха искали да имат и някакъв социален статус – кариера, стабилност.

Това са двата важни критерия, които изтъкват жените?

Лора: Да, абсолютно. Но е факт, че един друг процент жени казват, че ако имат партньор до себе си – биха създали семейство. По-големият процент обаче, нямат този партньор.

И вие ги съветвате тези жени?

Лора: Ние апелираме към тези жени, защото идеята на проект „Майка навреме“ е да бъдат по-отговорни относно своето здраве и да обръщат повече внимание на своя фертилитет за в бъдеще.

Навреме е дума, която е малко притеснителна. Сложили ли сте някакви граници?

Лора: Границите са по-скоро медицински. До преди две години тенденциите и хората, които търсеха помощ от специалист, бяха жени на 35 годишна възраст. Към днешна дата, жените които търсят помощ за създаване на семейство са на 38 годишна възраст.

Тенденцията се увеличава и то говорим за първо дете.

Лора: За първо дете, да. И идеята ни е да информираме българските дами за това, какви са шансовете им в бъдеще, ако към днешна дата са възпрепятствани да създадат семейство. Ние дори направихме специален кабинет за профилактика, който да е специално за тези дами. Там има ултразвуков преглед, изследване на четири хормона FSH, LSH I антимюлеров хормон, които биха спомогнали за поглед над яйчниковия резерв.

Това е световна тенденция, нали така? Да се увеличава възрастта за раждане.

Лора: Да, така е. Статистиката показва, че двойките имат репродуктивни проблеми в световен мащаб и всяка шеста двойка е с такъв проблем. В България двойките, които го имат са над 145 хиляди души, което е много.

Сега предстоят нашите четири въпроса, които задаваме на всички гости. Най-ценният урок от родителите или от децата ви?

Лора: Детето ми ме научи на търпение е на това, че най-важното нещо в живота ми е да оставя нещо след себе си, да имам дете. Бих казала, че кариерата и парите пред това, да имаш дете, всъщност е едно нищо. Най-голямото голямото богатство, поне за мен, е да имам дете.

Ако имаше филм за теб, той щеше да се казва?

Лора: „Борбата на една жена да стане майка“.

Искам да променя...?

Лора: Искам да променя живота на повечето семейства, които искат да сбъднат мечтата си да имат дете. Да се раждат повече деца и те да растат в едни щастливи и обичани семейства.

Като малък исках да стана?

Лора: В различните си етапи от възрастта исках да стана различни неща. Като малка много гледах приказни филми и рисувах рисунки с принцеси. И първото, което ми изплува е, че исках да стана, да речем, принцеса. Всъщност смятам, че до някаква степен съм сбъднала своята мечта, защото гушкайки малкия ни син и в момента, в който той ме гушне с малките си ръчички, аз се чувствам принцеса.

Изкушавам се от въпроса къде е съпругът Ви, бащата на детето? Той как издържа тази дълга битка?

Лора: Мъжът ми беше до мен през цялото време и ме подкрепяше изцяло, геройски. Дори за момент не падаше духом, защото аз имах такива етапи, но съм борбена – изправях се и продължавах. Няма начин семейството ти да не изживява нещата, които ти се случват.

Защо не се отказахте?

Лора: Защото аз адски много исках да имам дете и бях сигурна, че ще успея.

Къде хората могат да Ви намерят?

Лора: Могат да ме намерят в клиника „Надежда“. Там ще може да се срещнем и да отговаряме на въпроси на дамите. Освен това, може да ни откриете и в интернет, на сайта на „Майка навреме“ - http://www.maikanavreme.bg/ . На този сайт оповестяваме всички проекти, които предстоят. Пропуснах да кажа, че провеждаме семинари в различните градове из страната. Предстои ни и това.

Кажете ми, кои сте вие? Колко е голям екипът ви?

Лора: Екипът е малък. Той е създаден от прекрасни, млади хора, които са прегърнали тази идея с цялото си сърце. Една част от екипа лично са се сблъсквали с репродуктивни проблеми, а другата се сблъсква ежедневно с дами и двойки с репродуктивни проблеми. Екипът ни е от д-р Стаменов - специалист по репродуктивно здраве, HR специалист – Мария Шишкова и Изпълнителния директор на фондацията – Мартин Бориславов. Това са хората.

 

Малко сте, но правите големи работи. Благодаря ти за този разговор!