Нидерландската полиция задържа около 2400 души на демонстрацията на екоактивисти в Хага вчера, след като протестиращите блокираха магистрала, предаде ДПА. От полицията отбелязват, че сред задържаните е имало доста малолетни.

Протестът е организиран от екоактивистката организация "Бунтът на изчезващите".

Нидерландската информационна агенция съобщава, че по обяд е била блокирана магистралата А12. Пътят не отстои далече от квартала, в който се намират сградите на парламента и правителството.

Полицията съобщава, че е използвала водни оръдия, за да разпръсне демонстрантите от магистралата. Първоначално протестиращите са получили разрешение за проявата си, като са били призовани да я проведат в района на намиращата се наблизо централна гара, уточниха властите.

Въпреки това, дори и след употребата на водни оръдия от страна на полицията, протестиращите са останали на пътя, преди да бъдат отведени от там от стотици полицаи и качени на автобуси в посока на стадион в Хага. Впоследствие задържаните са били освободени.

Това е осмият път, в който магистралата А12 е блокирана, посочиха от полицията. Ройтерс отбелязва, че демонстрантите са продължили безпрепятствено протестите си в други части на града.

От "Бунта на изчезващите" обявиха, че искат да блокират магистралата всеки ден, докато правителството не спре всички субсидии за изкопаемите горива като въглища, нефт и газ.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм