200 милиона евро ще отпусне приоритетно Европа за укрeпване на българо-турската граница, съобщи в Малко Търново служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той пристигна на място, заедно със заместник-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев и директора на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова, за да провери готовността за посрещане на граничните служби за посрещане на засиления мигрантски натиск.

България получи ясно изразено становище от Европейската комисия, че за нея границата ни с Турция ще бъде приоритетна, каза министър Демерджиев. По думите му, това се дължи както на работата на граничните ни полицаи, така и на постиженията на страната ни на дипломатическо равнище. МВР-министърът не пропусна да отбележи важната роля на президентската институция за това.

„Поет е ясен ангажимент – да се инвестира в нашата граница. И това е по-скоро признание, а не жест на помощ. Имаме уверението, че всичките искания, които сме набелязали – изграждането на 110- километра техническо обезпечение, снабдяване с автомобили и личен състав, ще бъдат включени в тази сума. Тя е около 200 милиона евро, а към тях се добавят вече отпуснатите 141 милиона евро", подчерта Иван Демерджиев.

За нуждите на граничните власти вече са доставени допълнителни 35 високопроходими от други ведомствени министерства, още около 40 автомобила от структурите на МВР. „Целта е с тези нови автомобили, както и с ремонт на наличните, успешно да се справяме със задачите си до момента, в който получим необходимото финансиране за закупуване на нови – това ще се случи в началото на април", поясни Демерджиев.

Граничните полицаи в Малко Търново вече патрулират с дълго оръжие, стана ясно при посещението на МВР-министъра.

98% от личния състав на ГПУ-Малко Търново вече е преминал през обучение и

Такива оръжия е имало и преди, но служителите не са били обучени да ги ползват, не е имало изградени оръжейни за съхранение.

„Поехме ангажимент патрулите да имат дълго оръжие, преминаха обучение, създадени са необходимите оръжейни, предстои това оръжие да бъде оборудвано с прибори за нощно виждане и всичко останало, с което работата с него да бъде улеснена. От три седмици служителите патрулират с дълго оръжие. Поехме този ангажимент, за да има повече сигурност и по-сериозна огнева мощ. Със сигурност ще спре мигрантите повече, защото дава по-голяма сигурност на служителите и респектира тези, които се опитват нелегално да преминат в наша територия“, каза Иван Демерджиев.