Всички бройки държавна поръчка в МУ Пловдив са запълнени още на първо класиране. Те са 150 за специалността „Медицина“, 73 за „Дентална медицина“  и 82 за „Фармация“. Това означава, че можем спокойно да се поздравим с една успешна кандидатстуденска кампания.

Това заяви в  предаването "Знание с бъдеще" на Дарик радио заместник-ректорът по учебна дейност на висшето училище проф. д-р Ани Белчева.

Изненадващо, тази година най-ожесточена ще е конкуренцията в „Дентална медицина“ и то при момичетата, където 6 - ма кандидати се борят за едно място. Веднага след това е „Медицината“, където традиционно има най-много кандидати, но съотношението е 5,5 : 1, а на трето място е „Фармация“.

С най-висок бал са момичетата в специалност „Медицина“, следват „Фармация“ и „Дентална медицина“.

В тазгодишната кампания има достатъчно голям брой отлични оценки над 5, 50 - 16 са пълните 6-ци по биология и 3 по химия. В сравнение с предходната година относителният дял на отличните оценки се увеличил. Нагоре е и процентът на „мн. добър“ и „добър“, за сметка на „среден“. Това показва,  че има тенденция за повишаване на успеваемостта на нашите кандидат студенти, заяви още  проф. д-р Ани Белчева.

Освен матурата по български език, която е много важна заради грамотността на бъдещите медици, като балообразуващи тази година се включват и утроените оценки по биология и химия от кандидатстудентските изпити.

Приемът за медицина, дентална медицина и фармация за 2022-ра е равен на предишната година, увеличение има в броя на медицински сестри, акушерки, лекарски асистент и медицински лаборант.

На първо класиране са запълнени и всички бройки държавна поръчка и при сестрите и акушерките.

Още подробности чуйте в звуковия файл.