Как се приготвя най-вкусната рибена чорба, каква е тайната, която превръща скумрията в кулинарен шедьовър и супи от 14 вида риба, истинско удоволствие за небцето- Това предостави на жители и гости на Бургас Фестивалът на рибата, който се провежда през септември за трета поредна година. Посетителите имаха възможност да се насладят на безброй изкушения от морски и сладководни риби, а в състезателна част се включиха майстори- готвачи, рибари и ентусиасти.

"Има майстори, които правят чорбите с 13-14 вида риби. А други, тайничко слагат щипка шафран слага в супата. И не казват на никой. Всеки си има своя тайна подправка и си я пази“, споделя Венко Горчев.

Месото от различни риби, казват кулинарите, прави вкуса много по-богат.Кулинарни шедьоври на фестивал в Бургас: 14 вида риба за най-вкусната чорба

„Рибената чорба трябва да е бистра, рибата не бива да се преварява, зеленчукът пък трябва да е нарязан с техника и правилно приготвен, за да е хрупкав. Най-важното е да има баланс във всичко“, разказва шеф Реджеп. А според Коцето Калки, който също бе сред огромното множество, което се стече на фестивала, най-вкусни са късните есенни риби.

За изтънчените вкусове на ценителите, организаторите предоставиха на гостите и изложение на вина от български изби и топ европейски марки. Тостите се насладиха на бели вина с аромат на бяла праскова, ябълка и бяло грозде.

Важни съвети получиха и посетителите - хубавото вино се оценя не само по вкус, но и по цвят и аромат. . И напомниха че виното не трябва да се консумира разредено с бучка лед, но задължително с подходяща температура.Кулинарни шедьоври на фестивал в Бургас: 14 вида риба за най-вкусната чорба

 „При белите вина търсим сламено жълт цвят със златисти отенъци или зеленикави. Следва досег с обонянието. А всичките сортове бели вина имат препратки към флоралност и плодовост. Търсим полски цветя, аромати на сено, довери сомелиерът  Димитър Кузмов.