За кампанията "12 писма до дванайсетокласниците" и проблемите, с които се сблъскват младите хора говориха днес в "Кой говори?" по Дарик Емилия Славова, инициатор на кампанията и доц. д-р Михаил Околоийски, представител на СЗО за България.

"Доста се колебахме дали да стартираме тази кампания отново предвид тежката ситуация с войната в Украйна, която отнема огромна част от вниманието и енергията, но в крайна сметка решихме, че нашите дванайсетокласници отново имат нужда от послания", разказа инициаторът Емилия Славова.

Първото писмо пише Веселина Седларска, която е писател и журналист.

"Тя разказа за своите ученически години и колко са различни те от тези на днешните абитиуренти", посочи Славова.

Има ли промяна в начина, по който се отбелязват абитуриентските балове у нас?

В инициативата вземат участие още Димитър Коцев - Шошо, Иванка Могилска, доц. д-р Михаил Околийски, Жюстин Томс, Тео Ушев, Йоана Елми, Анета Василева, Александрина Пендачанска и Александър Алексиев, а имената на последните двама автори ще станат ясни утре и вдругиден.

Емилия Славова отбеляза, че Александър Алексиев е разочарован от поляризацията в обществото.

"Неговият отговор към всичко това е да казва истината, да не влиза в открити конфликти, но да представя нещата, както са и да прави това, което може", допълни още тя.

Славова разясни, че основният канал до абитиурентите е през Фейсбук.

"Абитиурентският бал не е тази пищност на костюмите, викането, свиркането от колите по улиците, напиването.. абитуриентският бал е символното израстване на младите хора и ние сме задължени като общество да ги преведем през този преход по най-подкрепящия начин", смята Славова.

Абитуриенти засенчиха Холивуд, дефилират в тон с домашни любимци в Бургас

"Мнозинството млади хора нямат възможност да говорят за страховете си, за провалите си, за най-скритите си травми, нито в семейството, нито в приятелския си кръг. Тука се стримулира едно перчене, една мчо култура при момчетата. При момичетата също някаква доста куха форма на външен вид и състезание по красота", заяви доц. д-р Михаил Околоийски.

Според него причината е, че психичното здраве не се разпознава като нещо много ценно, като ресурс, както и в липсата на обучения в училищата по психично и сексуално здраве и човешки отношения.

Той отбеляза, че в Плана за възстановяване и устойчивост е включено задължение за въвеждане на здравно образование в България още от тази година.

"Въпреки, че има промени в образователната система и във всички училища бяха назначени педагогически съветници психолози, всъщност те се ползват като пожарникари, които гасят възникнал пожар. Не се работи предварително по създаването на подобен тип буфер в психологичното функциониране на човека, за да не се случи всъщност проблемът, конфликтът, любовната мъка, сблъсъкът на индивидуалности", подчерта доц. Околийски.

„Голямото жури“: Като общество имаме нужда от огромно количество просвета

"Човек на първо място трябва да се научи да се харесва и да се приема такъв, какъвто е. Това означава да приемаш и слабите си страни, да приемеш тази сянка, нещата които те тревожат и притесняват да ги приемеш като част от личността си и да стъпиш на тях, да се самоиронизираш даже", коментира още той.

Емилия Славова посочи, че няма особени спомени от абитиурентския си бал.

"Това, което ме вълнуваше е какво ще правя след това. Това бяха ранните 90-те години, за първи път светът се беше отворил навън. Аз имах една огромна мечта да уча изкуство в Америка. Бях приета в 3 американски университета с едно портфолио, което направих по нощите, но стипендията не беше достатъчна и трябваше да си остана в България. Така че тогава се борих с разочарованието си с това, че не ми се случи заминаването и буквално на втория ден след абитуриентския бал вече бях на работа", спомни си тя.

Доц. Околийски разказа, че това са били много романтични и хубави години.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм