Туристи от ТД „Осогово“ Кюстендил и Еко клуб „Малкия принц“ към ОДК с ръководител Василка Кръстева направиха разходка до китното село Смоличано, в подножието на Осоговската планина.

Разходката им започна от детското ваканционно селище „Живей с любов“, където Елена Начева, която е председател на НЧ „Пробуждане 2020“ на чаша чай и вкусни сладки ни запозна с дейността на читалището.

Детското селище се състои от 5 стари къщи и постройки, които сега са реставрирани. Изградени са помещения за спане и за почивка, столова, зали за занимания, игротеки, както и библиотека. Бившият сеновал е грънчарска работилница. Така стотици деца имат възможност в близост до природата да се забавляват през свободното си време.

На чаша чай туристите споделиха лични преживявания и

случки в планината. Групата деца от Еко клуб „Малкия принц“ към ОДК останаха много впечатлени от обстановката в лагера.

След множество снимки всички въоръжени с чували и ръкавици потеглиха към водопад „Света Анна“ и манастира „Св. св. Йоаким и Ана“, за да почистят района.

А този район е богат с много древни паметници, светилища и извори, християнски оброчища, храмове и манастир, паметници на българската бойна слава, местна архитектура и легенди, партизански паметници, чешми, водопади, вековни дървета, природа.

Местността представлява много красива клисура, образувана от протичащата река Елешница – една от големите реки в югозападна България, десен приток на Струма, извираща малко под връх Руен – първенецът на Осоговската планина. С мястото е свързана стара легенда за красива мома на име Ана, която заради завист и злословие била посечена от един от братята си, при което очите ѝ се превърнали в извори, а косите ѝ – във водните струи на водопада.

Докато правиха разходката си из тези богати на забележителности места, след смях и закачки бяха напълнени само 2 чувала с боклуци. Именно това е добрата новина, че тази година чували бяха само 2, десет пъти по-малко от миналата година!!!

Заредени с много енергия, доволни от добре свършената работа туристите от кюстендилското дружество и младите еколози с нетърпение очаква следващите разходки из красивите кътчета на България, разказа Силвия Михова–секретар на ТД „Осогово“ Кюстендил.

Новините от Кюстендил

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм