“Професията автомобилен журналист е доста изморителна. Хаосът в автомобилния бранш започна в началото на пандемията. 2018 беше рекордна година за почти всички марки. Всички бележеха ръстове и изведнъж целият автомобилен бизнес спря, суровините поскъпнаха, всичко се обърна с главата надолу”.

Стартира специализирана полицейска операция за движението на индивидуалните електрически превозни средства

Това каза автомобилният журналист Борислав Цаков в предаването „Сиеста” по Дарик радио.

“Състоянието на автопарка ни е много тежко. Това води до много повече екологични проблеми, до много повече технически проблеми, несигурност и безопасността не е на нужното ниво, затова и даваме толкова жертви по пътищата”, коментира Цаков.

Заводът за батерии на Toyota-Panasonic ще купува литий от мина в Невада

Журналистът призова за промяна и обновяване на използваните от българите автомобили, но няма отговор как това ще се случи в условията, в които живеем.

“България е една от петте страни в ЕС, която не осигурява на притежателите на електрически автомобили почти никакви облекчения. Единствените такива са, че те не плащат годишен данък и в някои от градовете могат да се възползват от безплатно паркиране“, заяви Цаков.

Тръгват първите електробуси в Хасково

Журналистът поясни, че навлизането на електрическите автомобили в бита ни ще доведе до един проблем, който е неглижиран на този етап. Когато се случи масово потребление на ел. автомобили, всички вериги бензиностанции ще трябва да бъдат подменени с електрически зарядни станции, което ще доведе до масови съкращения на работна ръка и милиони хора в Европа ще останат без работа.

Полицията в Брюксел провежда необичайни проверки на каращите електрически тротинетки

Масово потребление на електрически автомобили в България обаче не се предвижда в близко бъдеще според Цаков, тъй като цената на една такава кола от среден клас е около 70-80 000 лева, което е непосилно за обществото.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм