Знамето на пазарджишкото село Карабунар ще се развее над Антарктида. Освен това селището ще стане официален доставчик на вино за следващата научна експедиция. Това съобщи кметът Иван Каменарски, който преди дни е бил на среща в Националния център за полярни изследвания към Софийския университет. В нея са участвали ръководителят на експедицията - професор Христо Пимпирев, доайен на българските изследвания в Антарктика вече 35 години. Каменарски е връчил знамето на селото на доц. д-р Любомир Кендеров, който е участник в 31-ата българска национална експедиция към Антарктида и е от стар карабунарски род. 

Д-р Кендеров е участвал и в 27-ата и 28-ата българск​а експедици​я, както и в 4-тата турска полярна експедиция. В момента е заместник-декан в Биологически факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”, а по професия е хидробиолог. Заминава за Антарктика за участие в научен проект, посветен на морските дънни организми.

Иван Каменарски е връчил плакет на доц. Кендеров за представянето на Карабунар на Антарктида и е пожелал успех на експедицията.