"Спокойно, знам как да бия, така че да не личи. Ще те вкарам в гипсово корито и ще "те лежа". С този нож ще те разфасовам."

Това са само част от думите, които Орлин Гигов казва на жертвите си, докато ги бие. Името му наскоро влезе в медиите, когато преби жена от Украйна в столичния кв. "Хаджи Димитър" и я изхвърли в безпомощно състояние на стълбите.

„Гола, боса и изхвърлена на стълбите“: Мъж преби украинка, защото била „от друго стадо“

Две от предишните жертви на Гигов се свързаха с OFFNews с молба да дадат гласност на историята им - с надеждата, че ще получат справедливост. Такава търсят от години в борба с органите на реда и съдебната система, но уви, засега без успех. Мъжът насилник е на свобода и - както се доказа - продължава да трупа жертви в "актива" си.

Мила и Мария (едно от имената е променено по молба на жертвата) разказаха за ужаса и за битката, която водят с адвоката на Гигов и със съда. След случая от началото на януари тази година, когато Гигов преби 40-годишната украинка, първите две жертви на мъжа се свързват чрез общ познат. 

Белобрадова за пребитата украинка: Институциите са неподготвени, жените умират, а децата са жертви

По думите и на двете по време на побоите Орлин е бил под влиянието на наркотици. 

Мила Пейкова е на 37 години и е културолог. Мария е на 39 години. Мъжът пребива Мила в неговия апартамент в столичния кв. "Младост", който впоследствие продава. Побоят над Мария е извършен в кв. "Овча купел", отново в негов апартамент. 

Съдът остави в ареста мъжа, пребил и изхърлил украинка

"С Орлин бяхме заедно около година и половина. Посегна ми, докато бяхме заедно. Разделихме се. Един ден - на Бъдни вечер, ме покани на гости "в името на добрите стари времена". Посегна ми... Събудих се на сутринта цялата в кръв. Веднага отидох в "Пирогов", разказа Мила. 

Подава жалба, след като двама полицаи на входа я виждат и я питат иска ли да го направи. "Дори не се бях сетила за това", допълва тя. След като го прави, Орлин Гигов се свързва с нея, моли я да оттегли жалба. "Опита да ме подкупи, поиска да не го съдя, да не му провалям живота, да помисля за двете му деца." Жената дълго време се е чудила дали да заведе дело. 

Съдят убиец, заровил съпругата си на 4 места в Разград

"Но хората не се бият, не е нормално и нищо не го оправдава. Сега се радвам, че заведох дело, защото се оказа, че и други жени след мен са пострадали, сигурно има и преди това", споделя Мила. Възстановява се от травмите от побоя шест месеца, три години по-късно още се възстановя психически. 

"Докато ме биеше, ми казваше: "Спокойно, аз знам как да бия. Няма да ти личи", споделя тя през сълзи. След случая негови познати започнали да я увещават да не го съди, защото е полицай. "Но той пак е човек, без значение дали е полицай, или не. По време на побоя бях със счупен крак, бях безпомощна", разказва Мила. 

Можем ли да се справим с насилието над жени?

Орлин Гигов обещал, че ще се поправи, ще посети психоаналитик: "Добре, че не му повярвах". Като много жертви на насилие, първото, което си помисля Мила е, че тя е виновна и проблемът е в нея. "Дали не му е харесала храната, нещо грешно ли казах", пита се първоначално тя. 

"Лъжец", казва Мария през това време. Поредната жертва на Гигов разказва, че били заедно три седмици - от края на юли до средата на август 2021 г. Няколко дни, след като се мести да живее при него, той й разбива устата. През повечето време тя е заключена в жилището и бита. "Последните няколко дни бяха истински кошмар, дори той не излизаше", спомня си жената. 

Четири столични болници ще оказват съдействие при съмнение за домашно насилие

Последната вечер, освен че я пребил, потрошил апартамента. Счупил лаптопа, телефоните, всичко. Когато заспал, жертвата успяла да избяга.

"При моя случай изхвърли лаптопа от четвъртия етаж", добавя другата жена. 

Мария не иска да влиза в подробности, защото не иска да си спомня за ужаса. Обяснява само, че почти през цялото време е била заключена. След като успява да избяга, се обажда на свой познат, с когото отиват в 6 РУ, за да подадат жалба. 

Депутатите приеха, а после отхвърлиха мерки за защита от домашното насилие

Държавата завежда дело, а седмица след случая с пребитата украинка Мария разбира, че делото е прекратено. Същото става с производството срещу Гигов при Мила. И при двете жени телесните повреди са средни - но това не пречи на съда, Софийският районен съд, да прекрати делата. 

Така Мария завежда гражданско дело, Мила - също. Делата стават от частно-съдебен характер, а адвокатът на Гигов - Кристина Лялева оспорва вината на клиента си.

Тук започва институционалният абсурд. Шест пъти Софийският районен съд отменя заседанието по делото. Днешното поредно насрочено заседание бе отложено, защото вещото лице е "пропуснало", по негови думи, да отговори на един въпрос, и да съпостави представените снимки на Мила след побоя с флашка със същите снимки. 

Жена, бита и държана в плен: Мъжът ми ме заплаши с макетен нож пред 2-годишното ни дете

Адвокатът на Гигов поисква предварително изслушване на Мария, за да се установи дали има основание за твърденията ѝ. И при двата случая адвокатът процедира по един и същи начин - твърди, че двете жени са пребити от друг или са се самонаранили, но обвиняват Гигов. 

"Няма такова нещо. Навсякъде в апартамента е имало моя кръв. Криминолози са го описали. Има и свидетел, който за пореден път не се явява. Той е приятел на Орлин, пред полицаите е разказал, че Орлин му е дал 50 лева, за да изчисти кръвта, като му обяснил, че "сме се сбили", разказа Мила. 

По думите на двете потърпевши 47-годишният бивш шофьор към Медицинска академия към МВР не се явява на делата. Днес неговият адвокат обясни, че "не се е обадила на подопечния си, защото още в началото на делата й казал, че не иска да ходи". 

Осъдиха мъж, пребил жена си до смърт, на шест години затвор

"Две години го съдя, а той през това време продължава да бие жени. Трябва да убие някой ли, за да бъде вкаран в затвора", пита едната от тях.

При предварителния разпит на Мария, поискан от адвоката на Гигов, един от дознателите е отстранен и е назначен друг, след като първият не се съгласява с разпита. "Вторият ни приемаше за виновни, буташе ни дори, когато влизахме в зала", каза тя. 

Пребитата съпруга от Пловдив е с отстранен далак, спукано тъпанче и ребра

По време на заседанието днес адвокатката на Гигов два пъти беше предупредена за налагане на глоба заради неуважение към съда. 

Двете жертви се опитват да открият други бити жени от Орлин Гигов. Могат да го направят чрез редакцията на OFFnews, като анонимността им ще бъде гарантирана. 

По думите на Мария и Мила Орлин привлича жените, защото бил чаровен и много умен. Предложил и на двете брак, като им подарил годежни пръстени.

Към днешна дата Орлин Гигов е задържан под стража окончателно, съобщиха за OFFNews от Софийския градски съд. Оттам коментираха, че е честа практика задържаните да подават молби за освобождаване през няколко месеца.