На няколко места във Варна през този месец са забелязани змии. Няколко неочаквани срещи с пълзящите влечуги са регистрирани в кв.“Бриз“, а една змия е забелязана в Морската градина. Сигнали идват и от други райони, както и от близките до Варна села. За това алармира чрез Дарик змиеловецът Боян Благоев.

Става въпрос само за смокове, които не са отровни, но ухапването им крие други рискове и задължително трябва да се бие ваксина срещу тетанус.

Появата на змии по това време на годината не е необичайно явление и се дължи на повишаването на температурите  и буйната растителност в града.

Община Варна ползваше услугите на Боян Благоев в продължение на няколко години. Задачата му беше да открива, залавя и премества влечуги от публични и обществени места. Хванатите змии специалистът пуска на свобода в безлюдни местности далече от населени места.

видео: Боян Благоев

Миналата година Община Варна обяви конкурс за наемане на змиеловец. Такъв обаче не бе назначен. Засега няма индикации, че това лято ще бъде нает ловец на влечуги.

Миналото лято Боян Благоев бе нает за змиеловец в Община Аксаково. Сред змиите, които е успял да хване, има и 4 пепелянки. Най-голямата змия, която Благоев е хващал в региона, е двуметров смок.