Животновъдите готвят протести. Председателят на „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов изтъкна, че една от причините са неконтролируемите вносни храни и новият стратегически план за развитие на земеделието, който не е съгласуван с българските животновъди. По думите му планът е убийствен за целия сектор „Земеделие“.

Предложение: Да се увеличи директно продаденото краве мляко за изхранване на животните

Председателят на Националния съюз на говедовъдите в България Димитър Зоров коментира, че темата за цените на млечните продукти вече е станала банална, но това е действителността. Той прогнозира, че след година и половина количествата българско мляко може да изчезнат.

Големите търговски вериги слагат монопол и извиват ръцете на държавата, коментира председателят на „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов.

Друг голям проблем пред сектора е новият стратегически план за развитие на земеделието.

По думите му животновъдният сектор е фалирал. Затова секторът готви протестни действия.

Животновъди, вижте новите правила за обвързано подпомагане за Кампания 2023

Председателят на Националния съюз на говедовъдите в България Димитър Зоров заяви, че неконкурентоспособността на българските животновъди в сравнение с европейските става все по-голяма.

По думите му в последния месец са затворили над 40 ферми. Той обясни, че вече всеки месец българското производство на мляко е с по 5000 тона назад.

Фермери от три региона протестираха в Хасково

Затова животновъдите настояха за спешна среща с президента, премиера и с финансовия министър, за да им бъдат гарантирани на 100% полагащите им се средства.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм