Жителите на хисарското село Черничево, известно с хилядолетната си история, искат да бъде спасен храма "Св. Никола", който има спешна нужда от ремонт. Това съобщиха за Дарик радио представители на граждански комитет, който е започнал да събира средства за реконструкцията.

Преди повече от година хората са писали до владиката, а в началото на  2024 г. е изпратено и официално писмо до Пловдивския митрополит Николай, но отговор и до момента няма. Църквата "Св. Никола" е съграждана от жителите на селото няколко пъти, след като е била опожарявана от османските турци, но днес те не могат нищо да направят без "благословията" на митрополита.

Рядко на богослужения и църковни празници идва и отец Борис, който отговаря за миряните от района, разказват в Черничево.

Повече от 10 години църквата не функционира и се руши, не е отваряна, не идва и свещеник, потвърди за Дарик и кметът на селото Тихомир Гаджев. Той е предупредил хората да не влизат вътре, тъй като е опасно. Покривът тече, мазилките със стенописите падат, стълбите към камбаната са изкъртени.

В Черничево живеят постоянно около 300 човека, но много жители от района пътуват за празниците. Всички те искат храмът да бъде възстановен и да отвори врати.  Дори да съберем нужните пари и да се ангажират майстори, които доброволно да помогнат за възстановяване на храма, ремонтът не може да започне без проектът да е одобрен от Пловдивската митрополия, коментират хората.