Център на ниско налягане, преминаващ през Централна Европа и приближаващ Балканите, ще влоши времето над страната в почивните дни. Циклонът ще донесе валежи от дъжди и сняг, вятър и влошаване на пътната обстановка.

Студена вълна обхваща страната след пети февруари

Валежите от север на юг ще започнат още в събота сутринта, като на места ще са първоначално от дъжд, а впоследствие ще преминават в сняг. Сняг ще вали в Предбалкана по високите западни полета и в планините. Ще се образува нова снежна покривка. 

Прогностичната карта показва с колко ще са по-ниски температурите от обичайните за този период на годината   /ClimateReanalyzer

С прекъсвания ще вали и в неделя, а в нощта срещу понеделник и в понеделник ще вали на изток и североизток.

Заради интензифицирането на циклона над Черно море, се очакват повече валежи в Добруджа в неделя срещу понеделник, там ще се образува снежна покривка, има голяма вероятност от навявания и преспи. Вятърът от север и североизток ще бъде умерен и силен.

От минусови температури до 20 градуса: Какво време ни очаква през февруари

Следващата седмица ще започне със студено време, като валежите ще спират и над страната ще се установи високо атмосферно налягане.

Това ще донесе изясняване, стихване на вятъра и настъпление на студа.

В местата със снежна покривка в понеделник сутринта, във вторник и сряда сутринта ще се измерват ниски сутрешни температури - дори до минус 10, минус 12 градуса. Дори дневните температури в района на София ще бъдат отрицателни и ще има един или два така наречени "ледени дни", когато температурата през цялото денонощие не превишава нула градуса.

Зимните студове в САЩ взеха най-малко една жертва, повече от 1700 полета са отменени

През идващата седмица и в столицата очакваме сутрешни минимални температури под минус 8, дори под минус 10 градуса - главно в понеделник и вторник. 

Повече валежи не се очакват и времето ще бъде сухо и сравнително студено чак до края на следващата седмица, когато се очаква и затопляне. 

Валежите в събота и неделя ще доведат до влошаване на пътната обстановка почти в цялата страна. Особено в планините и през старопланинските проходи.

Градушка с размерите на топка за голф падна в Анталия

В неделя вечерта и през нощта срещу понеделник и в цяла Североизточна България. Бъдете внимателни, карайте бавно, съобразявайте се с пътната обстановка, сложете вериги и пясък в багажника, но ако пътувате в планините и на североизток. Подгответе колите за типични зимни условия.

Любителите на змните спортове ще се радват на нов сняг, но и на много ниски температури в планините. Бъдете внимателни, опасността от измръзване и лавини се увеличава.

Предстои ни най-студеният период през тази зима, но няма да е чак толкова студено, колкото очаквахме. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм