Януари тази година е най-топлият след далечната вече 2007 година. Средноденонощната температура в София е 3,65 градуса, а през 2007 година е било дори още по топло - 4,22 градуса. За сравнение - през 2017 година средноденонощната температура в София за януари е била минус 6,7 градуса. Разликата е повече от 10 градуса. 

От минусови температури до 20 градуса: Какво време ни очаква през февруари

Но топлото начало на зимата завършва и вече сме и с двата крака в нейния разгар. В последните дни падна и сняг, особено в планините, а предстоят и нови валежи и много студ, ще се увеличи снежната покривка в планините и полупланинските райони.

Прогностична карта на по-студеното време над Европа и България в първата десетдневка на февруари. ClimateReanalayzer

До края на седмицата ще е динамично, в четвъртък с повишение на дневните температурите до 8 - 11 градуса в равнините. От събота започва промяна, освен понижение на температурите от северозапад през страната ще премине студен фронт, и ще има валежи предимно от сняг, като на места в Предбалакана и планините ще са по-обилни. Времето ще е зимно, ветровите, сравнително студено. Пътната обстановка ще се влоши, особено през старопланинските проходи и в планините.

Времето ще запази зимния си характер - разкъсана облачност и кратки превалявания на сняг

В неделя също на места ще превалява сняг, но валежите ще са по-скоро символични.

През новата седмица с начало 6  февруари, зимата се кани да се ожесточи както с ниски температури, така и с валежи от сняг и нова снежна покривка почти в цялата страна.

Градушка с размерите на топка за голф падна в Анталия

Средиземноморски циклони ще донесат валежи от сняг, като във вторник те ще се усилват, но валежната обстановка ще продължи с прекъсване и в следващите два дни. На места синоптичните модели дават снежна покривка между 15 и 20 см в равнинните части на Северна и Североизточна България. В планините ще е студено, ветровито, ще падне доста нов сняг. Ще се повиши опасността от измръзвания и лавини.

В началото на следващата седмица, както и в нейния край, след преминаването на валежите, се очаква минималните сутрешни температури да бъдат ниски, доста ниски - под минус 15 градуса на места.

10 000 японски домакинства без вода заради студове

Това ще е и най-студеният период през тази зима, ще си спомним, че България не е Гърция и когато реши, зимата може да се завърне със сняг и ниски температури.

Тя се завръща или започва, както решите, не само у нас, но и в цяла Еворпа. Атмосферната циркулация се променя и от изток ще нахлуе студен въздух от по-северни ширини. Без крайните западни райони, в цяла Централна Европа ще е студено, с дневни температури под нулата. А и там сутрешните температури ще са под минус 10, минус 14 градуса. 

Една от най-студените зими: Над 150 са вече жертвите на суровия студ в Афганистан

Това ще събуди спомените за "Звяра от изток" - това е термин, с който се обозначават много студени нахлувания над Европа през годините, които водят началото си от районите на европейска Русия и по-северни ширини.

Така че ни предстои зимата да се развихри, да видим още сняг, лед и студ, да видим, че денят не се познава от сутринта, както казва една погоровка. Защото след изключително мекото начало на зимата, сега изглежда навлизаме в студен период. 

Докога ще продължи студът - на този въпрос отговор ще се опитаме да дадем на следващото заседание на Синоптичната комисия в петък. Тогава ще можем с по-голяма сигурност да кажем и колко сняг ще падне през новата седмица.

Пригответе си топлите дрехи и дебелите зимни обувки.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм