Две години, след като бе взето политическото решение, което е уникално в света, женските хигиенни продукти ще се предлагат безплатно в Шотландия от понеделник.

Свободният достъп е „основополагащ за равенството и достойнството“, каза шотландският министър на социалното правосъдие Шона Робинсън в изявление.

Във Великобритания обявиха извънредно положение заради жегите

През ноември 2020 г. шотландският регионален парламент единодушно гласува в подкрепа на свободния достъп до продуктите в обществени сгради. „Горди сме, че сме първото национално правителство, предприело такава стъпка“, каза министър Робинсън.

Градските администрации и образователните институции ще бъдат задължени от понеделник да предоставят хигиенни артикули на всеки, който има нужда от тях.

Лондон планира радикални промени в сделката за Северна Ирландия

Шотландия е в челните редици на борбата срещу „периодичната бедност“. На ученичките и студентките вече са осигурени безплатни продукти, а в някои страни, като Великобритания, Франция, Германия ДДС върху тях е намален.

Австрийският национален съвет също намали наполовина данъка върху продажбите на продукти за женска хигиена до десет процента в края на 2020 г. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм