България има възможност да увеличи транзитните доставки на газ както за страните от Западните Балкани, така и за Европа по оста юг-север. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с президента на Република Азербайджан Илхам Алиев, съобщиха от пресцентъра на парламента. Двамата са обсъдили отношенията и стратегическия диалог между двете страни.

По думите на Желязков, Азербайджан е ключов партньор за България в усилията ѝ за подобряване на енергийната сигурност. Според председателя на парламента, връзките между София и Баку са от съществено значение за диверсификацията на доставките на енергия за българската икономика. 

„Има неизползван потенциал в търговско-икономическите отношения между България и Азербайджан, който се надявам скоро да бъде оползотворен, е заявил Росен Желязков. 

Той е поздравил домакините си за избирането на Баку за домакин на Конференцията на ООН по изменение на климата. Председателят на Народното събрание е потвърдил, че страната ни е готова активно да сътрудничи за това международно събитие, включително да проведе съвместни подготвителни мероприятия в България.