Жертви и пожари в следствие на опасните жеги в Гърция. Властите в южната ни съседка съобщават за 9 починали туристи, намерени на различни острови. Според данните става дума за хора, починали в следствие на високите температури. Има информация и за няколко огнища, предимно в северната част на страната, пише Катимерини. 

Медицинските екипи в Гърция предупреждават, че високите температури изискват повече мерки за предпазване и климатичните особености не са за подценяване. Загиналите през изминалите дни са предимно хора над 60 години и не са съобразили метеорологичните условия, пише БНР.

Един от починалите е британският водещ Майкъл Мозли, който е почивал на остров Сими. Той и другите турити, сред които холандец на остров Самос и американец от района на Матраки, са били навън в най-горещите часове от деня. 

По инициатива на гръцките власти, хотелиерите се включват в информирането на всички гости. Техните препоръки са туристите да бъдат предпазливи и да не отиват на екскурзии по време на горещините в скалисти местности с опасен терен.

Тепърва страната се готви и за типичните за лятото горски пожари. В района на Неврокопи в Драма, Северна Гърция, са се разразили пламъци. Изпратени са 18 пожарникари, както и екип от 7-мо специално звено за реагиране на природни бедствия. Доброволци също са се включили в борбата с огнената стихия.

През изминалото денонощие са възникнали още 35 горски и селски пожари, като 30 от тях са предотвратени незабавно, борят се с още 5. Властите разследват причините за пожарите и апелират към всички граждани и туристи да бъдат внимателни, а при случай на пожар да действат по указанията на властите.