Юни се очертава съвсем различен от май. Докато през май температурите бяха под нормата и то с поне два градуса, то юни се очертава да е над нормата пак поне с два градуса средноденонощна температура.

На прага сме и вече навлизаме във втората гореща вълна за този месец, като температурите в следващите дни ще се повишат и в следобедните часове ще достигат до 37 - 39 градуса. Ще сме свидетели и на така наречените тропични нощи, когато температурата и през нощта не пода под 20 градуса.

Над Югоизточна Европа и Балканите се оформя така наречения топлинен купол, област на по-високо атмосферно налягане, когато температурите се повишават по два начина. Освен заради преноса на по-топли въздушни маси от югозапад, но и заради физическите процеси в областта на високото атмосферно налягане, когато падащият въздух се комперсира и се затопля.

Още от днес, вторник, но и в следващите дни, дневните температури ще се повишават с по един градус дневно и в четвъртък ще бъдат особено високи - до 38, дори 39 градуса.

Тази гореща вълна ще продължи до около неделя, когато от северозапад, ще нахлуе по-хладен и влажен въздух. Вероятно в понеделник ще се създадат условия за образуване на мощни гръмотевични бури, най-вече над западните и централни райони на страната, възможни са и градушки. Тази промяна на времето ще донесе и по-ниски дневни температури. Това захлаждане, с възможност за валежи и гръмотевици, ще продължи до вторник - сряда следващата седмица. По-нататък синоптичните модели очертават ново повишение на дневните температури.

Заради очертаващото се горещо време спазвайте основните правила, за да се предпазите от неприятности.

Пийте повече течности, вода, носете свободни, светли дрехи, шапки на главите, не излизайте и не стойте на слънце в обедните и следобедни часове. Възрастните хора и децата, както и хронично болните, да са особено внимателни и да пазят сянката.

Тези от вас, които са на море, да не се препичат на слънце, повече от необходимото, използвайте силни предпазващи кремове.

Тези от вас, които ще са в планините и горските масиви, да не палят огън и да внимават особено много, защото ще е горещо и сухо и това е опасна предпоставка за възникването на големи горски пожари.

Горещо е времето не само у нас, но и в Гърция, Румъния, Сърбия, Македония, Италия, Унгария.

По-далеч на запад ще е по-хладно, но и в Централна Европа ще се затопли, за разлика от първата половина на юни, когато там бе доста хладно и температурите не превишахава 20 градуса.

Лятото е в разгара си, радвайте му се, но и бъдете внимателни, защото силното слънце и високите температури са предпоставки за проблеми.

Какво ще бъде времето през юли? Все още е рано да се каже, но вероятно ще е горещо, лятно, хубаво.

Глаболната приземна температура остава стабилна 14,57 градуса, с 2 стотини по-висока от миналата седмица, тоест без промяна.Това съобщава специализираният сайта за нейното измерване - temperature.global

Все още Атлантика е спокоен и не се задават урагани, но това е временно, по-сокро рано, отколкото късно ще видим образуването на атлантически ураган и това ще даде начало на сезона на ураганите, който започна на 1 юни.