Този юни върви доста по-топъл от юнските месеци в последните пет години. Средноденонощната температура в района на София е над 22 градуса, а сме виждали и юнски месеци със средноденонощна температуа от малко над 18 градуса. 

И независимо от настъпилото сериозно захлаждане, средносрочните прогнози показват, че през следващата седмица жегите ще се завърнат и термометрите ще покзват отново до 37 - 38 градуса.

Петъчният ден е буреносен. От северозапад нахлува студен въздух и на много места в страната се развиват гръмотевични бури, падат интензивни валежи от дъжд. Особено активни са тези процеси над централните и източни райони на страната. Ще има и грудашки. 

До края на деня обаче тези процеси постепенно ще затихват, най-късно над крайните източни райони и в събота, и неделя времето ще е по-спокойно, с много слънце и незначителна възможност за валежи. Температурите в двата почивни дни ще бъдат много приятни до 25 ,- 27 градуса, време подходящо за разходки сред природата.

В понеделник и вторник, другата седмица, ще има възможност за образуване на купесто-дъждовна облачност и на места ще има гръмотевични бури и лаколни валежи. По-активни в понеделник следобед. Следете краткосрочната прогноза на НИМХ.

От сряда нататък до края на следващата седмица времето ще е по-стабилно и вече горещо. Вероятността за валежи ще е малка, а температурите от ден на ден ще се повишават и към петък - събота ще достигат познатите вече стойности от 37 - 38 градуса в низините на страната, а по високите западни полета до 32 - 33 градуса.

Според сродносрочните прогнози след 23 юни вероятно ще има ново захлаждне с валежи от дъжд и гръмотевични бури.

В Европа ще има промяна. След много хладното време в началото на юни и там ще настъпи лятно затопляне, най-вече в централните части на континента. Крайните западни райони ще останат по-хладни, заради преноса на хладни въздушни маси от Атлантика.

В Атлантика се зароди тропическа буря, която е възможно да се превърне в първия ураган за сезона, но до момента океанът е спокоен, независимо, че на първи юни започна активния ураганен сезон.

Глобалната приземна температура остава без промяна - 14,55 градуса според специализирания сайт за нейното измерване -  temperature.global.