До 5 години затвор и глоба от 5 000 до 20 000 лева може да получи собственикът на магазин в Пловдив, изложил на видно място в обекта си 3 препарирани животни, защитени от Закона за биологичното разнообразие.

Трите екземпляра са отнети в полза на държавата.

След сигнал от неправителствена екоорганизация, проверяващи от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив (РИОСВ) се натъкнали на червеногуша гъска (Branta ruficollis), поставена пред касите на магазина на висока колона, както и на пъстър пор (Vormela peregusna) и видра (Lutra lutra).

Всички те са включени Червения списък на Международния съюз за защита на природата и фигурират в Приложение № 3 на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Според разпоредбите в него се забранява препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на препарирани екземпляри. 

Проверката е извършена съвместно с органите на МВР. Предстои Окръжна прокуратура - Пловдив да повдигне обвинение срещу нарушителя. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук