Венера ще бъде скрита зад Луната за повече от час в четвъртък, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на Московския планетариум, пише БТА.

"В четвъртък, 9 ноември, Венера ще се скрие зад Луната за 1 час, 12 минути и 32 секунди. Ще има затъмнение на Венера от Луната, или както астрономите наричат това явление, закриване на Венера от Луната. Това ще бъде второто подобно явление през 2023 г.", се посочва в съобщението.

Феноменът ще бъде достъпен за наблюдения от западната част на Русия, Европа, Африка и Азия, а също от териториите на Шпицберген и Гренландия. 

"За да наблюдавате това явление, трябва да се подготвите. Необходимо е предварително да се намерят Луната и ярката Венера. Когато небето е ясно, те ще се виждат с невъоръжено око, но можете да ги търсите с телескоп или бинокъл", уточняват астрономите.

Намаляващата Луна ще бъде във фаза, близка до новолунието (13 ноември). Венера ще се скрие зад осветения й край, а след края на затъмнението ще се появи зад неосветения.

Неотдавна наблюдавахме последното за 2023 г. лунно затъмнение. То настъпи вечерта на 28 октомври и беше видимо от Азия, Австралия, Индийския океан, Европа, Африка, Атлантика, източните части на Северна и на Южна Америка. 

Продължителността на затъмнението от полусянката на Земята беше 4 часа, 25 минути и 16 секунди. Продължителността на затъмнението от сянката на Земята беше 1 час, 18 минути и 9 секунди.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм