Всеки 8 декември в България, въздухът се изпълва с радост и веселие, а студентите от цялата страна се обединяват, за да отпразнуват своя специален ден. Блгарските студенти празнуват, но малцина от тях знаят защо техният ден е точно 8 декември.

Историята на 8-ми декември:

Всичко започва през далечната 1903 година, когато Софийският университет "Св. Климент Охридски" отбелязва своя 15-годишен юбилей. На 8 декември от същата година, Академическият съвет решава да установи празнична дата в чест на университета. Така, студентският празник намира своето начало и бързо се утвърждава като символ на образованието и студентската общност в България.

Дълъг път на Традициите:

През годините, този студентски празник става не само повод за радост и забавление, но и възможност за студентите да отбележат своята преданост към знанието и образованието. Събитието е обединяващо за всички студенти, независимо от това в кой университет или факултет учат.

През 1920 г., след Първата световна война, броят на университетите в България се увеличава с появата на нови институции за образование, като Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) и Икономическият университет във Варна. Въпреки разнообразието от университети, студентите запазват 8-ми декември като ден за тържества и общуване.

Съпротива и траен успех:

След 1944 г., в периода на политическите промени в страната, се прави опит за смяна на датата на студентския празник с 17 ноември - Международният ден на студентската солидарност. Този опит обаче не среща одобрението на студентите, които вече са възприели 8 декември като свой символ. Така, през 1962 г., традиционният студентски празник е официално възстановен.

На 28 октомври 1994 г., Съветът на ректорите прави историческо решение, определяйки 8 декември за неучебен ден и официален празник на българските студенти. Това решение става крачка към утвърждаване на този ден като особено важен момент в календара на образователната общност.

Празнуване:

Днес, студентският празник се отбелязва с различни културни и образователни събития, тържествени посрещания, партита и забавления. Студентите използват възможността да изразят своята творческа страна и да споделят знания и идеи. Многобройни инициативи и събития се провеждат по цялата страна, събирайки студенти и преподаватели в едно общо и вдъхновяващо събитие.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм