Във филма "Матрицата" хакерът Томас Андерсън (Киану Рийвс) научава, че изкуственият интелект е завладял човечеството и че животът ни всъщност е част от компютърна симулация, съобщава Би Би Си.

Макар че през 1999 г. тревогата от изкуствения интелект не беше нещо ново, опасенията за потенциалната му мощ нараснаха, както и въпросите за това как може да се манипулира възприятието ни за реалността в епохата на алтернативните факти, дали сме толкова свободни, колкото си мислим, и кой всъщност контролира ситуацията.

Почти 25 години след премиерата си, "Матрицата" е пресъздадена като шоу на живо, режисирано от Дани Бойл, за да открие официално най-голямото ново културно място в Обединеното кралство от години насам.

Когато гледа "Матрицата" през 1999 г., Бойл признава, че някои от темите не са му направили впечатление.

"Мислиш си: "О, Боже мой, това, за което се говореше, вече наистина е съвсем точно".

"Това е ролята на изкуствения интелект в живота ни и как той се разраства, както и какво прави това с възприемането на въпросите за това дали сме свободни, или не, за тези, които вярват много дълбоко в конспирацията на "Матрицата", казва той.

"Но независимо дали вярвате в това, или не, ние така или иначе вървим натам... или може да се случи много, много скоро."

"Но също така се опитваме да провокираме хората да се замислят как изглежда тази дигитална революция и кога я възприемаме като вредна или полезна?

Не знам бъдещето... Не съм дошъл тук, за да ви кажа как ще свърши това, дойдох да ви кажа как ще започне."

В заключителния монолог на филма "Матрицата" от 1999 г. героят на Киану Рийвс Нео отправя сурово предупреждение към машините, които контролират света, след като открива, че човечеството е попаднало в капан на симулирана реалност.

Излязъл по времето, когато обществото се намираше на прага на интернет революцията и се тревожеше от хилядолетния бъг, филмът не само се вписва в технологичното развитие по онова време, но и поставя далечни въпроси за интернет, съзнанието и социалния контрол, които оттогава оформят обществото.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts